petar-avramoski-VzPqBD-UawI-unsplash

Sjajan primjer kolegama: Nakon koncerta popularne glazbenice reciklirano 92 posto otpada

GREEN_300_listici_sredina

Zero waste koncert

Festivali i koncerti leglo su otpada. Kad se svjetla pozornice ugase, ostaju tone smeća koje nerijetko bude nepravilno zbrinut. Tome je doskočila glazbenica Billie Eilish nakon čijeg je koncerta kompostirano, reciklirano i ponovno upotrebljeno čak 92 posto otpada kojeg su proizveli obožavatelji tijekom koncerta.

Koncerti, festivali i razna društvena događanja na mala, ali sigurna vrata vraćaju se u naše živote. Mnogi danas ni ne mogu zamisliti da su prije dvije godine bezbrižno uživali plešući i družeći se na raznim događanjima ne razmišljajući o covid potvrdama, razmaku, ograničenom broju ljudi, kao ni o vremenskom ograničenju. Nažalost, mnogi u trenucima veselja i euforije ne razmišljaju ni o količini otpada koje nastaje tijekom takvih masovnih druženja. Primjerice, glazbeni festivali na koje se slijevaju rijeke ljudi, u prosjeku stvore 23.500 tona otpada koji uključuje plastične boce i čaše, otpad od hrane, napuštene šatore, odjeću i još mnogo toga. 

Nakon što sve završi, prostori održavanja festivala više nalikuju na odlagalište smeća, nego na mjesto gdje su obitavali ljubitelji glazbe, umjetnosti i kulture općenito. U posljednje vrijeme mnogi su umjetnici, a u prvom redu glazbenici postali ambasadori širenja ekološki osvještenijih poruka usmjerenih prema javnosti i prema svojim obožavateljima. Jedna od predvodnica takvog pozitivnog trenda svakako je i pjevačica Billie Eilish. Kako je i prije najavila, njezina turneja “Happier Than Ever” u suradnji s neprofitnom organizacija za zaštitu okoliša Reverb usmjerena je između ostalog, na edukacije obožavatelja o klimatskim promjenama, a sada je i objavljeno kako je gotovo 92 posto otpada koji su proizveli obožavatelji na nastupu Billie Eilish u State Farm Areni u Atlanti preusmjereno na reciklažna odlagališta, kompostane, ali i u pripremu za ponovnu upotrebu.

State Farm Arena udružila se s Uredom za održivost Sveučilišta Georgia kako bi pomogla obožavateljima da na rasprodanom koncertu odlažu predmete u različite kante za otpad, koncert je također imao eko-lounge čiji je domaćin bio upravo Reverb, gdje su predstavili druge organizacije u vidu njihovog rada na održivosti. Arena gdje je održan koncert ove 20-godišnje glazbene zvijezde i njen zakupnik NBA lige Atlanta Hawksi nastoje postati mjesto bez otpada, preusmjeravajući više od 90% otpada koji su proizveli navijači s odlagališta na košarkaškim utakmicama tijekom 2021. godine. I to je vidno veliki napredak od 2019. godine kada su odgovorni zbrinjavali samo 10 posto otpada. 

Takvi održivi napori sve su češći i na sportskim događajima. Denverov Pepsi Center, sada Ball Arena, počeo je koristiti aluminijske čaše koje se mogu reciklirati još 2019. godine, kao i Allegiant Stadium u Las Vegasu 2020. godine. Stadion Gillette u Massachusettsu uveo je učinkovitu tehnologiju gorivnih ćelija za svoje energetske poslužitelje kako bi opskrbio polovicu svoje snage i smanjio 1500 metričkih tona emisija ugljika godišnje. Prošlogodišnji Ryder Cup golf turnir također je postavljen tako da bude energetski učinkovit u svim svojim segmentima. State Farm Arena ugošćuje oko 200 događaja i gotovo dva milijuna obožavatelja svake godine, a među najzelenijim događanjima svakako je bio ovaj popularne mlade pjevačice. “Billie Eilish i njezini obožavatelji bili su ključni u tome da zaokrenemo negativan trend oko otpada na raznim događanjima i da ovo postane još jedan uspješan zeleni događaj”, rekla je za strane medije Sofi Armenakian, direktorica održivosti i poslovanja Hawksa i State Farm Arene.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Arena State Farm / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.