Waves off Lake Erie crash ashore east of downtown Cleveland Monday, Dec. 13, 2010. A winter storm that could last until mid-week pummeled northern Ohio on Monday with snow and gusting winds that made temperatures feel like zero. (AP Photo/Mark Duncan)

Situacija u SAD-u nakon snježne oluje i dalje teška: Sada prijete poplave

GREEN_300_listici_sredina

Traga se za nestalima

Situacija u New Yorku nakon snježne oluje i dalje je teška. Pripadnici hitnih službi danonoćno su na terenu u potrazi za osobama koje se vode kao nestale. Obilaze se i sva kućanstva u svrhu provjere zdravlja stanovništva. Temperature će narasti, ali to bi moglo uzrokovati poplave diljem zemlje.

Nakon smrtonosne božićne mećave koja je zaledila Američki kontinent i dalje se traga za nestalima. Kako javlja Reuters, pripadnici Nacionalne garde u srijedu su išli od vrata do vrata u potrazi za osobama koje se vode kao nestale u zimskoj oluji. Riječ je o najjačoj mećavi u posljednjih 45 godine, a uzrokovala ju je tzv. ciklonska bomba. Arktička eksplozija uzrokovala je drastičan pad temperatura sve do Meksika, ostavljajući za sobom na desetke žrtava, uključujući najmanje 38 na području Buffala. Ljudi su pronađeni zaleđeni u automobilima ili na snježnim nasipima, dok su neki umrli od srčanog zastoja dok su čistili snijeg. Neke od žrtava i dalje nisu identificirane.

Trenutno se provode provjere zdravlja. Pripadnici nacionalne garde obilaze ljude kako bi utvrdili je li netko pretrpio hipotermiju ili neko drugo stanje dok je bio zarobljen u zatvorenom prostoru bez struje i grijanja. Do srijede navečer uspjeli su provjeriti 850 domova, kada se vratila električna energija u gotovo sve dijelove okruga. “Bojimo se da postoje pojedinci koji su možda poginuli, a nitko još uvijek ne zna jer su živjeli sami“, rekao je Mark Poloncarz, izvršni direktor okruga Erie. Dodao je da će ekipe hitne pomoći posjetiti svako kućanstvo u kojem su stanovnici pozvali posebnu županijsku telefonsku liniju za snježnu mećavu za pomoć, ali su bili izvan fizičkog dosega hitnog osoblja na vrhuncu mećave.

U isto vrijeme, gotovo 80 utovarivača čistilo je snijeg i odvlačilo ga na deponije. Cilj je, kako je rekao Poloncarz, otvoriti barem jednu prometnu traku u svakoj ulici do srijede navečer. Nacionalna meteorološka služba izvijestila je da je u Buffalu od kraja prošlog tjedna palo 140 cm snijega, ali vjetrovi koji su snažno puhali nagomilali su nanose daleko više. Nagle promjene, koje najavljuju meteorolozi, vjerojatno će uzrokovati poplave i ledene čepove na lokalnim potocima. Najavljeni su pljuskovi i porast temperature.

“Zapravo očekujemo brzo topljenje snijega tijekom sljedeća dva dana, jer ćemo doseći 50 stupnjeva Fahrenheita”, rekao je Poloncarz. Obrane od poplava su na snazi, a u četvrtak se ukida zabrana automobilima u Buffalu. Vojni i njujorški policijski službenici ranije su mahali automobilima na cestama i skretali promet koji pokušava ući u grad.

Ovotjedno otopljenje bilo je dio većeg trenda zatopljenja koji se odvija diljem istoka Sjedinjenih Država i potrajat će i nakon Nove godine, s temperaturama koje će ostati uglavnom iznad nule, rekao je Josh Weiss, meteorolog iz NWS Weather Prediction Center u Marylandu. Pljuskovi i grmljavinske oluje očekuju se na obali Meksičkog zaljeva i u donjem dijelu doline Mississippija, objavila je meteorološka služba. Ova mećava rangirana je kao jedna od najparalizirajućih ikada u zapadnom New Yorku. U pogledu svoje žestine, trajanja i broja mrtvih, ova božićna oluja premašila je mećavu iz 1977. godine koja je ubila gotovo 30 ljudi.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.