Sirovi jelovnik za cijeli dan morate probati

Jeste li za jedan izazov? Donosimo vam jelovnik, a vi pokušajte cijeli dan jesti samo sirovo

GREEN_300_listici_sredina

Spremni za (ne)kuhanje i degustiranje?

Sirova juha od rajčica, guacamole umak, kolačići od samo par sastojaka bez pečenja tek su dio raznovrsne raw prehrane. Cilj je kroz sirovu hranu osigurati sve hranjive tvari uz minimalno opterećenje probave.

Što kažete na to da ovo proljeće započnemo s jednim izazovom?

Zašto ne bismo na tri tjedna pekarske proizvode, meso i slatkiše zamijenili svježim voćem, sirovim povrćem i zasitnim orašastim plodovima? Prehrana koja se temelji na voću i povrću bez termičke obrade možda se doima kao neizvediv pothvat, no zapravo je potrebno samo malo pripreme i želja za isprobavanjem novih okusa i recepata.

Sirova prehrana, sirovojedstvo ili raw food uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo bilje i alge, a s njima je usitinu lako napraviti tako dobar dnevni jelovnik.

Spremni za (ne)kuhanje i degustiranje?

Prijedlozi

Krenimo od doručka. Za doručak napravite veliku voćnu salatu ili smoothie s voćem. Dat će vam energije, ali i regulirati probavu. U blender stavite banane, bademovo mlijeko, malo mladog špinata i smrznuto šumsko voće. Dobro izblendajte, izlijte u čašu, u napitak stavite žlicu chia sjemenki pa ostavite 20-ak minuta. Prije ispijanja ovog savršenog gustog napitka, u smoothie možete ubaciti i sušeno voće i orašaste plodove.

Za međuobrok grickajte svježe voće i povrće poput mrkve, korabe, jabuka i drugih sezonskih plodova te bademe, orahe, bučine sjemenke ili uživajte svježe iscijeđenih prirodnim sokovima.

Vrijeme je za ručak! Glavni obrok u danu jako dobro može funkcionirati i u sirovom obliku. Raw punjene paprike, lazanje bez pečenja, burgeri tek su dio sjajnih recepata s kojima se možete počastiti, a ovog puta servirajte si fantastičnu tjesteninu od tikvica s umakom od avokada.

Slatki sirovi grijesi…

Umak prvo napravite u blenderu. Dva avokada, češanj češnjaka, malo limunovog soka, svježeg bosiljka, soli i maslinovog ulja bit će dovoljni za hranjivi kremozni umak kojeg ćete preliti po tjestenini od tikvica. Kad ste ogulili koru tikvice, samo ju tim istim guljačem nastavite guliti. Dobit ćete zelene tagliatelle koje su odmah spremne za serviranje.

Naravno, nakon ručka je najbolje malo se zasladiti.

10 datulja namočite preko noći u vodi pa ih drugi dan usitnite u multipraktiku. Dodajte im 100 grama mljevenih badema, a 100 grama tamne čokolade otopite na pari. Otopljenu čokoladu dodajte bademima i datuljama te vlažnim rukama oblikujte kuglice i ostavite da se malo stisne u hladnjaku. I to je to! Slatki grijesi mogu početi…a planiranje zdrave raw večere također.

Šarena salata od radiča, rajčica, slanutka i sjemenki suncokreta samo je jedna od ideja kako završiti jedan sirovi dan. Ovog puta, predlažemo vam hladnu juhu od krastavaca za koju vam je dovoljno imati samo svemogući blender te oguljeni i sitno nasjeckani svježi krastavac, nasjeckani avokado, pola šalice jogurta, malo soli, malo šećera, sok od jedne limete i malo mljevenog papra. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu, a ukusnu juhicu dobro ohladite prije posluživanja.

Jednostavna je za pripremu, a okusom će vas osvojiti, baš poput većine raw obroka!

Okosnica sirovojedstva je ta da termički obrađena hrana iznad 46 stupnjeva gubi svoje nutritivno bogate tvari, a neobrađena hrana je puno zdravija. Cilj je kroz sirovu hranu osigurati sve hranjive tvari uz minimalno opterećenje probave. Zagovornici ove prehrane smatraju da je kuhana hrana prazna jer se njezinim zagrijavanjem gubi struktura svih važnih vitamina, minerala, vlakana i enzima.

Što kažete na to da jedan ponedjeljak ne morate uključivati štednjak niti koristiti pećnicu, a možete jesti zdravo i jako fino?

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.