Siromašni Paragvajci postali zvijezde u svijetu zahvaljujući svom Recikliranom orkestru

GREEN_300_listici_sredina

Smetlište pretvorili u tvornicu instrumenata

Kad vam netko spomene riječ orkestar, zasigurno je prvo što vam padne na pamet skupina obrazovanih glazbenika koji svoje najljepše simfonije proizvode uz pomoć skupocjenih savršeno uštimanih glazbala. No, ovog puta upoznajemo se s jednim sasvim posebnim orkestrom čiji zvukovi dopiru s lokalnog odlagališta otpada, točnije sve što nađu na smetlištu pretvore u glazbalo.

U ovom orkestru gudači, puhači, perkusionisti i drugi ne kupuju svoje instrumente u music shopovima, već sa smetlišta ponesu odgovarajuće potrepštine i iz njih proizvode svoja glazbala. “Recycled Orchestra” kako im je originalno ime dolaze iz Paragvaja, točnije iz sirotinjske četvrti Cateura u blizini glavnog grada Asunción u koju već godinama stanovnici gomilaju otpad koji dovoze svakodnevno u tu četvrt i koja se iz dana u dan pretvara u ruglo. Svakodnevno se u Cateuri baci oko 3 milijuna kilograma čvrstog otpada. Mnoge obitelji uklanjaju smeće koje se još može iskoristiti s odlagališta da bi ga preprodale, a djecu redovito izvlače iz škole kako bi im pomogli. Tijekom kišnih oluja ova odlagališta poplave, a tamošnji se stanovnici moraju probijati kroz kontaminiranu vodu.

– Zaista, da budem iskrena, u Cateuri praktički nije bilo ničega. Osim droge. Toga ima najviše – kazala je za strane medije 16-godišnja violinistica Noelia Rios koja je svoj instrument dobila upravo napravljen od smeća njezine rodne četvrti. Njezina je violina, kao i mnoge u orkestru, izrađena od limenki, drvenih žlica i savijenih vilica. Jedan od violončelista ansambla za svoje tijelo violončela koristi veliki metalni kanister od ulja. Klinovi za žice stvaraju se od reciklaže mrtvih čestičnih organskih materijala poput fekalija s odlagališta kao i od istrunulog voća i povrća koji na smetlište najčešće dolazi u plastičnim vrećicama. Također, klinovi, ali i ostala oprema za instrumente ujedno se dobiva i reciklažom starog posuđa pa čak i od potpetice istrošene ženske cipele.

Petnaestogodišnji Tobias Armoa svira saksofon izrađen od odvodne cijevi, rastopljenog bakra, kovanica, drški žlica, limenki i čepova. Dakle u ovom recikliranom orkestru ništa nije otpad, dapače ovaj orkestar svoje najljepše melodije stvara upravo zahvaljujući otpadu. Orkestar je prije nekoliko godina osnovao Favio Chavez, inženjer ekologije i zaštite okoliša.

– Otišao sam raditi u Cateuru i vidio sam da tamo ima puno djece i imao sam ideju da ih učim glazbi u slobodno vrijeme – izjavio je osnivač. Chavezovi satovi postali su toliko popularni da im je ubrzo ponestalo doniranih instrumenata. Stoga je zamolio Nicolasa Gomeza, nadarenog stolara u zajednici nadimkom “Cola”, da za svoju grupu napravi nove instrumente – od stvari s odlagališta otpada. Sve ostalo je kaže, povijest. Tako su počeli sve češće odlaziti na odlagalište otpada, a broj polaznika koji svira na recikliranim instrumentima bivao je sve veći. Glazba koju sviraju nimalo ne zaostaje za onom profesionalnih glazbenika pa su vrlo brzo privukli pažnju inozemnih producenata.

– Prije nekoliko godina, orkestar je privukao pozornost tima filmaša predvođenih izvršnom producenticom Alejandrom Amarillo koja je od nas stvorila zvijezde – ističe Chavez.
Prije četiri godine, filmski je tim s ovim jedinstvenim glazbenicima snimio kratki video za kampanju Kickstarter, nadajući se da će prikupiti 175 000 američkih dolara za cjelovečernji dokumentarni film. Ne samo da su skupili novac – video je postao viralan. Od tada Reciklirani orkestar nastupa za političare, monarhe, ali imali su čast svirati i nekadašnjem papi Franji. Grupa svira Mozarta, paragvajsku narodnu glazbu, čak i Franka Sinatru.

A mladi glazbenici sviraju i pjesme svojih idola poput Stevieja Wondera, Metallice i Megadetha te imaju i svoju službenu web stranicu. U međuvremenu je ansambl donio puno dobra Cateuri. Novac koji je orkestar zaradio na međunarodnim turnejama financirao je izgradnju novih, sigurnijih domova za nekoliko članova orkestra i njihove obitelji te graditelju Coli Gomezu tvornicu za izradu instrumenata koji i dalje u njoj reciklira otpad u najljepše zvuke.


– Najljepše od svega je što smo pokrenuli zajednicu prema nečem dobrom, promijenili smo ih, djeca nam iznova dolaze na satove, žele biti dio orkestra, neki od njih donose i svoje smeće kako bi svirali na njemu. To nije nužno trebala biti glazba da nas promijeni i pokrene, ali ova su djeca dokaz da iz ničega i k tome štetnog za okoliš stvaraju nešto prekrasno – zaključuje Chavez koji već sprema nove buduće reciklirane glazbene turneje.

PHOTOS BY: landfillharmonicmovie.com/ / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.