William Shatner: “Moj put u svemir trebao je biti slavlje, no umjesto toga osjećao sam se kao na sprovodu”

GREEN_300_listici_sredina

Vrtuljak emocija

Prisjećajući se putovanja u svemir gotovo godinu dana kasnije, glumac priznaje da je "sve što sam očekivao da ću vidjeti bilo je krivo".

Glumac William Shatner je očekivao da će “doživjeti katarzu” nakon svog povijesnog leta u svemir. Umjesto toga, putovanje ga je ispunilo tugom, ali i novootkrivenim poštovanjem prema ljepoti planeta Zemlje. “Moj put u svemir trebao je biti slavlje, no umjesto toga osjećao sam se kao na sprovodu”, navodi se u odlomku iz njegove knjige “Boldly Go: Reflections on a Life of Awe and Wonder”, kojeg je objavio Variety. “Volim tajnu svemira. Volim sva pitanja koja su nam se postavljala tijekom tisuća godina istraživanja i hipoteza… ali kad sam pogledao u suprotnom smjeru, u svemir, nije bilo misterija, nikakvog veličanstvenog strahopoštovanja… sve što sam vidio bila je smrt”, Shatner napisao.

Slike glumca pritisnutog uz prozor raketne kapsule Blue Origin Jeffa Bezosa emitirane su uživo u listopadu prošle godine dok se četveročlana posada približavala granici svemira, poznatoj kao Kármánova linija, i nastavila dalje.  Shatner je taj pogled kroz prozor opisao kao “hladnu, mračnu, crnu prazninu”. “Sve što sam mislio bilo je pogrešno. Sve što sam očekivao da ću vidjeti bilo je krivo”, napisao je. “Mislio sam da će odlazak u svemir biti konačna katarza te veze koju sam tražio između svih živih bića – da će to biti sljedeći prekrasan korak prema razumijevanju harmonije svemira”.

Kanađanin, koji je osvojio svijet ulogom kapetana Jamesa Kirka iz Star Trek USS Enterprisea, rasplakao se nakon slijetanja, opisujući da je doživio “najdublje iskustvo koje mogu zamisliti”. “Nadam se da se nikada neću oporaviti od ovoga”, rekao je tada. “Ispunjen sam emocijama zbog onoga što se upravo dogodilo. Izvanredno je, izvanredno”. No, godinu dana nakon što se vratio na Zemlju, Shatner je napisao u odlomku: “Otkrio sam da ljepota nije vani, ona je ovdje dolje, sa svima nama. Sve je to učinilo moju vezu s našim malenim planetom još dubljom”.

Zvijezda Zvjezdanih staza nije skrivao emocije koje su ga preplavile, a i priznaje da je počeo više cijeniti planet na kojem živimo. “Bio je to jedan od najjačih osjećaja tuge s kojim sam se ikada susreo. Kontrast između opake hladnoće svemira i tople njege Zemlje ispod mene ispunio me ogromnom tugom. Svaki dan se suočavamo sa spoznajom o daljnjem uništavanju Zemlje – izumiranje životinjskih vrsta, flore i faune… stvari kojima je trebalo pet milijardi godina da se razviju, a odjednom ih više nikada nećemo vidjeti zbog uplitanja čovječanstva. To me ispunilo strahom”, napisao je Shatner.

PHOTOS BY: Guliver image; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.