Osim što je atraktivna svojim cvjetovima i plodovima, bazga je ključni sastojak brojnih kulinarskih delicija. Pruža širok spektar zdravstvenih koristi, što je čini ne samo ukusnim dodatkom jelima, već i važnom biljkom u tradicionalnoj medicini.
Prvo, njen bogat sadržaj antioksidansa i vitamina C čini je ključnim saveznikom za jačanje imunološkog sustava. Nadalje, ekstrakti bazge često se koriste u borbi protiv upala u tijelu, pružajući protuupalno djelovanje koje može ublažiti različite zdravstvene tegobe. Tradicionalno, čaj od bazge koristi se za olakšanje simptoma prehlade i gripe, pružajući privremeno olakšanje i podršku tijekom bolesti. Ova široka paleta zdravstvenih koristi čini bazgu izuzetno vrijednom biljkom u svakodnevnoj prehrani i njegovanju zdravlja.
Recept za pohanu bazgu
Sastojci:
1 šalica cvjetova bazge
1 šalica brašna
1 jaje
1/2 šalice mlijeka
Prstohvat soli
Ulje za prženje
Upute: Prije svega, provjerite da su cvjetovi bazge čisti i bez insekata. Ako je potrebno, lagano ih operite i ostavite da se osuše na papirnatom ručniku. U međuvremenu pripremite tijesto za pohanje. U zdjeli umutite jaje i mlijeko. Dodajte brašno i sol te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. U velikoj tavi zagrijte ulje. Pazite da ulje bude dovoljno duboko da potpuno prekrije cvjetove bazge. U međuvremenu, cvjetove bazge umačite u pripremljeno tijesto, osiguravajući da su dobro obloženi sa svih strana. Kad je ulje dovoljno zagrijano, pažljivo spustite cvjetove bazge u tavu. Pecite ih oko 2-3 minute sa svake strane, dok ne postanu lijepo zlatno smeđi. Kad su cvjetovi bazge lijepo pohani, izvadite ih iz tave i stavite na papirnati ručnik kako bi upio višak ulja. Poslužite pohanu bazgu toplu, po želji posipanu šećerom u prahu ili posluženu uz svježi limun.