artificial-photography-vB5qtt8X4NA-unsplash

Šest je razloga zašto biste trebali doći na ovaj Swap Party u srijedu

GREEN_300_listici_sredina

Održiva srijeda u glavnom gradu

Članovi Zelene akcije u srijedu, 23. veljače organiziraju Swap Party, treću po redu razmjenu odjeće i obuće kojom se možete na odgovoran način riješiti stvari koje više ne nosite, ali i pronaći nešto novo-staro za sebe.

U srijedu, 23. veljače Zelena akcija organizira treći po redu “Swap party” kojim kako kažu, žele promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe aktivno se suprostavljajući konzumerizmu i kulturi bacanja. “Priča o organizaciji Swap party-a se zahuktala i jako smo uzbuđeni vidjeti kako se dobre vijesti brzo šire i inspiriraju sve više pojedinaca, pojedinki i organizacija”, istaknuli su iz Zelene akcije nevladinog, nestranačkog, neprofitnog i dobrovoljnog udruženja građana i građanki za zaštitu okoliša.

Za one koji nisu sigurni što je točno swap party i to su objasnili članovi udruge, a radi se o sastanku ili zabavi na kojoj se ljudi okupljaju kako bi zamijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje se neće više koristiti. Zamjenom, starim stvarima dajemo novi život s novim vlasnicima, a pritom i mi postajemo vlasnici novih-starih stvari. Što vam je činiti u srijedu 23. veljače? Doći u prostorije Zelene akcije u Frankopansku 1 u Zagrebu, ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene odjeće ili obuće (koja po mogućnosti nije zgužvana). Tamo će svi komadi odjeće i obuće biti pregledani i razvrstani po veličini. Zatim će se svima koji su donijeli stvari dodijeliti po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te će se svi izmijenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu da nađu nešto za sebe. Ono što su istaknuli organizatori je da sa sobom ne donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke osim ako nisu nikada nošeni. Također, ovaj put ne primaju dječju odjeću i obuću. Svi predmeti koji ostaju bez vlasnika bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana Nova u Zagrebu.

Ako još uvijek niste odlučili je li Swap party za vas, prenosimo vam u šest razloga koje je Zelena akcija objavila na Facebooku. Vjerujemo kako ćete se predomisliti i u srijedu u 17 sati biti u Frankopanskoj 1 s punim vrećicama neiskorištene odjeće.

  • Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
  •  Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
  • Nova odjeća može sadržavati bezbroj štete, bojila i čestice mikroplastike koje čine tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
  • Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
  • Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što ne mogu svi priuštiti.
  • Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

.

PHOTOS BY: Unsplash, Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.