302367446_452005640189511_2435826531544789847_n

Šef Čistoće u Zagrebu: ‘Do kraja godine iskorijeniti ćemo prizore s pretrpanim kontejnerima’

GREEN_300_listici_sredina

Davor Vić komentirao situaciju

Prošlo je dva mjeseca od uvođenja novog modela prikupljanja i odvoza otpada u glavnom gradu Hrvatske. Direktor zagrebačke Čistoće Davor Vić rekao je da je ponašanje građana pokazalo da nije bilo razloga za prigovore.

Nije bilo nikakvih razloga za prigovaranje oko novog sustava odvajanja otpada, poručio je direktor zagrebačke Čistoće Davor Vić u emisiji Dobro jutro Hrvatska. Ponašanje Zagrepčana, rekao je, demantiralo je sve priče kako građani nisu spremni odvajati otpad. “Imamo konkretne pokazatelje o tome koliko se smanjio miješani komunalni otpad, to su vidjeli ljudi na terenu, to se očitovalo i po praznim spremnicima koji su nekad bili puni, dio toga se prelio na druge komponente otpada, poglavito plastiku, ali i to smo uspjeli riješiti. Učestalost i dinamiku odvoza prilagodili smo novom ponašanju korisnika”, poručio je Vić.

Zbog novog sustava, porasla je količina odvojene plastike za 40 posto u težinskoj jedinici, a Vić je istaknuo kako se nada da će se slično dogoditi i s biorazgradivim otpadom. Dodao je da se u kritičnim područjima grada prešlo na odvoz plastike i papira svakog tjedna. Osvrnuo se i na situaciju s odlagalištem Jakuševec.

Stvoreni su, kako je rekao, preduvjeti za njegovo konačno zatvaranje. No, rokovi se stalno pomiču zbog činjenice da su sredstva za sufinanciranje takvih projekata preusmjereni na energetiku na razini cijele države. Problem je, kako je istaknuo, bila i fiktivna količina miješanog otpada koja se radi na godišnjoj bazi, jer građani tada nisu odvajali otpad.

“Sada imamo prave parametre o tome koliko građani prave miješanog komunalnog otpada i sada može razgovarati o konceptu kako zamijeniti odlagalište, rekao je Vić. Na pitanje o čemu građani najviše griješe prilikom razvrstavanja otpada, direktor zagrebačke Čistoće kazao je da najviše pogrešaka dolazi kod korištenja žute vrećice za plastiku.

Najbizarniji slučaj je bio kad smo vidjeli da je netko u tu vrećicu ugurao unutarnju jedinicu klima uređaja, je li to nerazumijevanje ili strah, ali korisnik je očito protumačio da je to od plastike. Za to postoji alternativa, postoje reciklažna dvorišta koja su dužna bez naknade zaprimiti elektronski otpad i sve što vam u kući ne treba”, objasnio je.

Istaknuo je da će prizori s pretrpanim kontejnerima biti iskorijenjeni do kraja godine, istaknuvši  da je ovo prijelazni period kad se svi trebaju priviknuti. “Mi za svaku tonu, istovar plastičnog materijala, papira, stakla, metala i biootpada moramo imati potvrdu da smo ga dali osobi koja je ovlaštena za njegovo preuzimanje i obradu. Plastika i papir se najčešće prerađuju. Biootpad se uglavnom kompostira, na jednom dijelu se radi obrada i u bioplinskom postrojenju gdje se dobiva energija”, rekao je.

Apelirao je na građane da kabasti, voluminozni otpad predaju u reciklažna dvorišta. Osvrnuo se i na podzemne spremnike, rekavši da je odrađen pilot projekt koji su korisnici dobro prihvatili. “On će u budućnosti ukinuti potrebu da se vrećice odlažu na javnim površinama. Građani više neće morati biti opterećeni time kad je odvoz, naglasio je Vić i dodao kako očekuje da će u središtu grada dogodine imati 50 takvih spremnika”, rekao je.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.