download (28)

Sedam sjajnih projekata ozelenjavanja na neočekivanim urbanim prostorima

GREEN_300_listici_sredina

Nekoć napuštena mjesta, danas zelene oaze

Od malih kružnih tokova do napuštenih teniskih terena, zajednice udahnjuju novi život neobičnim mjestima i pozivaju druge da učine isto

Pripadnici zajednica diljem Ujedinjenog Kraljevstva preuzimaju komade zanemarene zemlje i pune ih voćem, povrćem i cvijećem. Budući da otprilike jedna od pet osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu živi u područjima koja nemaju pristup zelenim površinama, svaka parcela, koliko god mala bila, može imati utjecaj. Nedavna studija Sveučilišta Lancaster pokazala je da bi Britanija mogla značajno povećati svoju proizvodnju voća i povrća kultiviranjem ostataka neiskorištene zemlje. Niže vam donosimo hvalevrijedne projekte ozelenjavanja koji su nekoć napuštena ili neznačajna mjesta pretvorili u zelene oaze u kojima uživaju brojne zajednice.

Željeznička pruga pretvorena u vrt u jugoistočnom Londonu

Smješten između željezničke pruge i prometne ceste, posjetitelji Crofton Park Railway Garden nazivaju “zelenim džepom usred asfaltne džungle”. Mnogi smatraju da je to ujedinilo lokalnu zajednicu. Pojas od 0,2 hektara prvi je put postao javni vrt 2012. No, unatoč velikim naporima volontera, dijelovi prostora ostali su nepoželjni. Godine 2018. partnerstvo s operaterima postaja Govia Thameslink i poticaj financiranja pomogli su u transformaciji prostora. Nekoć puna drača i smeća, sada je mjesto prepuno cvijeća koje je prikladno za divlje životinje, uključujući 5000 proljetnih lukovica i trajnica koje cvjetaju do zime.

Mali kružni tok u Bristolu pogodan za leptire

Godine 2019., uz pomoć svoje grupe za trčanje GoodGym Somerset, snimatelj filmova o divljim životinjama Matt Brierley pretvorio je mini-kružni tok u svojoj ulici u Henburyju u Bristolu u livadu. Koristeći potporu dobrotvorne organizacije za obnovu staništa Restore Our Planet, zamijenili su otrovnu zemlju s kružnog toka svježim kompostom. Zasadili su nisko cvijeće koje je pogodno za kukce, kako bi osigurali vidljivost vozačima. Mini livada sada cvate od veljače do listopada, s biljkama kao što su ptičji trolist i grahorica – jedina hrana koju jedu gusjenice malih plavih leptira.

Zajednički vrt na bivšim teniskim terenima u Oxfordu

Godine 2010. projekt OxGrow pretvorio je dva napuštena teniska terena u zajednički vrt s hranom. Prenošenje građevinskog materijala i zemlje preko željezničkog mosta nije bilo lako, ali vrt je sada pun voća, začinskog bilja i povrća, uključujući rijetke, stare sorte jabuka. Cvjetovi OxGrowa mame pčele iz košnica susjednog eko parka. Kukci oprašuju, proizvode i plaćaju najam zemlje – jednu staklenku meda godišnje fakultetu Corpus Christi. OxGrowov kafić na licu mjesta prodaje proizvode za prikupljanje sredstava za lokalnu banku hrane. Tijekom karantene slali su sjeme kako bi se mještani mogli baviti vrtlarenjem.

Zajednički vrt na parkiralištu u Saltaireu, Yorkshire

Razasute po cijelom Saltaireu, prostori za uzgoj Veg On The Edge čine smočnicu za brojne mještane. U vrtu na peronu stanice Saltaire članovi uzgajaju smokve, rajčice i marelice. Smješteni su tako da plodove mogu ubirati putnici u prolazu. Nekoliko ulica dalje, japanski vrt čini pojas od duda, bobica, wasabija i jestivih hosta. Prvi javni vrt grupe, stvoren 2015., nalazi se na parkiralištu na mjestu stare škole u gradu. Tri su uzdignute gredice s povrćem: jedna za rabarbaru i druga za jestivo cvijeće, te kruške i voćke.

Vrt divljeg cvijeća u Hexhamu, Northumberland

Od 2019. Hexham Space 4 Nature radi na tome da grad učini boljim prema divljini. Uvjerili su vijeće da im dopusti da rub nasuprot mjesnog groblja pretvore u livadu i zasade sjeme pogodno za oprašivače. Ostali projekti uključuju kutije za gniježđenje raspoređene po gradu i Hexham Hoedown, projekt koji potiče stanovnike da ručno čiste korov na ulicama kako bi izbjegli prskanje glifosatom. Također su divljim cvijećem zamijenili goli pojas tla kontaminiranog sredstvom za uništavanje korova u parku Sele. Sada ga posjećuju crvenokrilci u lovu na kukce.

Vrt iza donacijske trgovine u Škotskoj

Abundant Borders, mreža javnih vrtova u Škotskoj, želi da svi imaju pristup zdravoj hrani. Od 2016. godine postavlja prostore za uzgoj na lokacijama stambene izgradnje, parcelama i u središtima gradova. Grupa je također pretvorila napuštenu, korovom prekrivenu livadu iza donacijske trgovine Hawick Salvation Army u uspješan vrt s hranom. Uzgaja začinsko bilje, salate, bobičasto voće, korjenasto povrće, patlidžane i grašak.

Nekoć mjesto puno muha je danas ulica divljeg cvijeća

Lokalna je zajednica zapuštenu uličicu u Belfastu, nekoć narušenu vandalizmom i najezdom muha, pretvorila u šareno utočište puno biljaka. Mještani su započeli farbanjem svojih vrata u jarke boje. Zatim su postavili žardinjere, posijali poljsko cvijeće i kupili klupu. Sada je prostor šarena oaza puna biljaka koja je pomogla ujediniti zajednicu koja je nekoć bila podijeljena zbog religije i političkog opredjeljenja.

 

PHOTOS BY: Wildflower Alley South Belfast Facebook page, Abundant Borders, Veg On The Edge, Crofton Park Railway Garden, OxGrow, Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.