pexels-ron-lach-8821015

Second hand trgovine nisu novost, no jeste li čuli za onu s rabljenim građevinskim materijalom?

GREEN_300_listici_sredina

Prozori, vrata, cigle, ...

Građevinska industrija jedna je od opasnijih industrija za okoliš, a gomilanje prekomjernog građevinskog otpada samo je jedan u nizu problema. Tome su doskočili u švedskom gradu Uppsala gdje odnedavno možete gotovo sve što vam je potrebno za gradnju potražiti u second hand trgovini.

Second hand trgovine s odjećom već smo apsolvirali, antikvarijate s knjigama i namještajem također, kao i buvljake, no što kažete na second hand trgovinu s građevinskim materijalom? Ova genijalna ideja stiže jasno, iz Švedske koja već godinama ima i pravi second hand shopping centar. Riječ je o novoj usluzi recikliranja u gradu Uppsala ovaj put namijenjene građevinskom sektoru. Nova usluga opisana je kao neka vrsta trgovine rabljenim građevinskim materijalima gdje se spašeni resursi prilikom renovacija i rušenja mogu ponovno upotrijebiti kao dio procesa nove izgradnje ili obnove.

Nema više ostataka od izgradnje

Wiklunds, koji upravlja radom Graditeljskog logističkog centra u švedskoj Uppsali, također će biti zadužena za reciklažu. Nova investicija sadržavat će ostatke građevinskog materijala lokalnog porijekla. To mogu biti primjerice, prozori, vrata, pa čak i izolacija. Smanjenje utjecaja na klimu u procesu gradnje ono je na što je fokusirana općina Uppsala, a važan ulaganja napora u ugljičnu neutralnost je i povećanje ponovne upotrebe u građevinarstvu. Općina također ima za cilj spriječiti nastajanje otpada, a brigom o novim proizvodima koji su već proizvedeni i davanjem druge šanse za njih, cilj je smanjiti korištenje novih sirovina.

Smanjenje ugljičnog otiska gdje god je moguće

Usluga se nalazi u okrugu Rosendal, gdje je sada postavljen kontejner za prijevoz građevinskog materijala. Građevinske tvrtke mogu predati materijal ili rezervirati preuzimanje nekog materijala iz tzv second hand shopa. Prijevoz je osiguran istim kamionom koji već vozi na to područje, što znači da se broj vožnji neće povećavati. Ideja je također da nekoliko različitih kupaca unutar općine koristi uslugu prijevoza u isto vrijeme i time smanji svoj klimatski otisak. Reciklažna trgovina će biti otvorena za sve koji žele kupiti materijal, kako za građevinske tvrtke tako za i privatne osobe.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.