260216961_607925393965401_5145879456122947467_n

Saznajte kako živjeti održivije prema Marie Kondo

GREEN_300_listici_sredina

Praktični savjeti koji zlata vrijede

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Marie Kondo je autorica bestselera "Čarolija pospremanja" koja mijenja život i zvijezda dviju Netflixovih serija u kojima se bavi organizacijom i uređenjem doma te pomaže ljudima da se riješe nepotrebnih stvari i pronađu sreću u sitnicama. No uz sve to ona je i žena s troje djece i mužem, koja se brine o svom domu i obitelji na način da uvijek daje prednost okolišu i održivosti.

Od japanske filozofije koja vodi njezine kupovne navike, do organiziranja hladnjaka koji pomaže njezinoj obitelji da maksimizira opskrbu hranom, Marie otkriva i svoje najbolje savjete o održivosti za organiziran način života s niskim otpadom koje često dijeli na svojoj web stranici ili u raznim intervjuima. Donosimo vam nekoliko savjeta koje smo prikupili kako bismo olakšali svima onima koji želi unijeti održive promjene u svoj dom.

Kuhinja

Marie Kondo prati japansku filozofiju poznatu kao mottainai, koja se zalaže za smanjenje otpada u životu. Značenje riječi izražava osjećaj žaljenja zbog otpada; uzvik “mottainai!” može se prevesti kao “Kakav otpad!”. Ideja je da što je predmet duže u vašem životu, to ćete manje predmeta morati kupiti tijekom života. Tu filozofiju primjenjuje u cijelom domu, a pogotovo u kuhinji. Preporučuje korištenje platnenih navlaka za zdjele umjesto plastičnih folija pa je to nešto što se nikada ne kupuje i na taj način ne stvara otpad. Još jedna stvar koju pokušava učiti svoju obitelj je japanska tradicija u kuhanju gdje se povrće kuha u cijelosti, umjesto rezanju krajeva biljki (što vjerojatno većina nas radi). Ponekad određeni dijelovi povrća nisu jestivi poput ljuske luka, ali to ne znači da se ne mogu koristiti za okus. Svi ti dijelovi povrća se koriste i od njih se obično napravi temeljac za juhu. Kada je u pitanju hladnjak, uvijek se prati pravilo da 30% hladnjaka bude prazno. Prije svega, prepun hladnjak vam ne dopušta da vidite i cijenite ono što imate u njemu. Ostavljanjem hladnjaka 30% praznim ograničavate bacanje hrane kao rezultat hrane s isteklim rokom na koju zaboravite.

Pohranjivanje

Što se tiče skladištenja hrane, osim što izbjegava plastičnu foliju, izbjegava vrećice i folije kad god je to moguće. Za namirnice preporuča vrećice za višekratnu upotrebu, ne samo tijekom blagdana, već i tijekom cijele godine. Prilikom pohranjivanja hrane općenito izbjegava plastična pakiranja hrane, uključujući plastične posude za jednokratnu upotrebu, koje se ne mogu reciklirati i višenamjenske spremnike, kada je to moguće jer to može biti vrlo rasipno. Umjesto toga, pokrijte hranu u zdjelicama, šalicama i tanjurima rastezljivim poklopcima za višekratnu upotrebu koji odgovaraju različitim veličinama zdjela i odjevnih predmeta za posluživanje. Zaista su izdržljivi i mogu se koristiti uvijek iznova tijekom cijele godine.

Blagdani

Blagdani mogu biti vrijeme u kojem ima puno otpada, od hrane do neželjenih darova. Zamatanje darova i skladištenje hrane mogu stvoriti mnogo otpada tijekom blagdanske sezone. Zbog toga kad je u pitanju zamotavanje poklona, Kondo koristi Furoshiki. To je tradicionalni platneni predmet u Japanu koji ljudi koriste za zamatanje, nošenje i pohranjivanje predmeta. Sama tkanina koja se koristi u zamatanju je dio poklona koji primatelj može koristiti dugi niz godina kao alternativu za papirnate salvete, kuhinjski ručnik ili ponovno pokloniti kao zamatanje za sljedeći rođendan ili blagdan.

Održivi proizvodi

Marie voli koristiti održive proizvode što je više moguće. Ranije ove godine surađivala je s The Container Store na predstavljanju kolekcije koja uključuje mnoge proizvode koji su korisni u pospremanju, kao što je kolekcija dodataka za organizaciju koja sadrži organizatore ladica i polica i druga rješenja za pohranu hrane izrađena od održivog bambusa. Osim toga, Kondo je surađivala i sa popularnim brendom Soapply s kojim je stvorila ekološki prihvatljivi komplet za čišćenje doma. To pomaže smanjiti otpad koji dolazi iz plastičnih posuda za čišćenje. Komplet uključuje tri bitna proizvoda: višekratnu bocu sapuna za suđe, višenamjensku bocu sa raspršivačem za čišćenje i koncentrat za čišćenje. Čist, prirodan i bez mirisa, ovaj koncentrat za čišćenje može se razrijediti te ga možete staviti u staklene boce za sprej ili puniti dispenzer za sapun. Osim ograničavanja otpada, svaka narudžba koncentrata vezana je uz donaciju od 4 dolara koja financira globalne inicijative za vodu, sanitarne i higijenske usluge. Često postoji zabluda kako je metoda KonMari zapravo minimalistički način života, što
zapravo nije istina. Marie Kondo nas zapravo samo želi potaknuti da živimo među stvarima koje cijenimo. Odvajanje vremena za pospremanje ne znači eliminiranje stvari iz svog života već odvajanje vremena za procjenu onoga što nam donosi radost s čime se zatim trebamo okružiti.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.