Vrtlarenje je mnogima omiljeni hobi, a mi smo jedva dočekali ljepše dane da se možemo u potpunosti posvetiti svom vrtu. Za sve one koji su početnici u vrtlarenju, ali i za one koji naprosto žele znati više, pripremili smo vodič kroz vrtlarenje u ožujku. Naime, pravilna izmjena kultura na gredicama ključna je za očuvanje plodnosti tla i zdrav rast biljaka. Plodored, odnosno sustavno rotiranje različitih vrsta povrća iz godine u godinu, sprječava iscrpljivanje tla, smanjuje pojavu štetnika i bolesti te poboljšava kvalitetu uroda.
Valja istaknuti da svaka biljka ima specifične zahtjeve i utjecaj na tlo, zbog čega je važno slijediti odgovarajući raspored sjetve i sadnje tijekom godine. Pravilnim planiranjem osigurava se bolji prinos, otpornije biljke i dugoročno zdrav ekosustav vrta. Krenimo redom.
Što se sije u ožujku?
Ožujak je mjesec koji u kontekstu vrtlarenja označava početak intenzivnijih radova u vrtu. To znači da ćemo u ovo vrijeme morati zasukati rukave i pripremiti sve što je potrebno kako bismo osigurali čim bolji urod. Iza nas je neuobičajeno topla veljača, koja je mnoge potaknula da ranije započnu s radovima i nadoknade propuštene jesenske zadatke – sjetvu graška, boba, špinata, blitve, rikole i matovilca te sadnju luka i češnjaka.
Prvi savjet koji treba istaknuti jest redovita provjera vremenske prognoze. Kako savjetuje Agroklub, bit će još vrlo hladnih dana i minusa pa je sukladno tomu potrebno prilagoditi radove. Ne brinite, nećete ni s čim zakasniti jer, kako kažu stari, sjeme kada dođe u toplu zemlju, jednako napreduje kao ono koje je posijano rano.
Početkom mjeseca grabljama treba skinuti površinski neraspadnuti sloj malča, posuti gredice kompostom i ostaviti zemlju nekoliko dana da se ugrije. Ako je tvrda i nabijena treba je rastresti vilama. Tek onda počinjemo s radovima. U prvoj dekadi sije se špinat, luk, mrkva, grašak, poriluk, celer zelena salata i cikla.
Nadalje, u drugoj dekadi sijemo papriku, rajčicu, kupus i špinat u zaštićene gredice. I dalje se sije celer, rotkvice, grašak, mrkva, salata, pastrnjak, peršin i kopar. U trećoj dekadi pak sadimo kelj, kupus, korabicu, a u zaklonjen prostor sijemo lubenicu i dinju.
Uzgojite presadnice
Osim navedenih kultura, s dolaskom toplijih dana može se posaditi i začinsko bilje poput lavande, kadulje, ružmarina, matičnjaka, vlasca, majčine dušice te mente.
Sredina ožujka je idealno vrijeme za sjetvu povrća koje će u svibnju biti spremno za presađivanje u vrt. Među njima su rajčica, paprika, patlidžan, kupus, krastavci, tikvice, raštika, brokula, cvjetača i bamija, kao i aromatično bilje poput bosiljka i origana.
Sjeme možete sijati u veće posude i kasnije ga pikirati ili ga ostaviti u istim posudama do presađivanja, pritom pazeći da ne bude previše gusto. Također, moguće je svako sjeme staviti u zasebnu posudu, što kasnije olakšava presađivanje.
PRO vrtlarenje: Koristite biljne kupke
Za uzgoj presadnica najbolje je koristiti supstrat namijenjen upravo za tu svrhu. Prije same sjetve, sjemenke se mogu nakratko namočiti u biljnoj kupki (mahunarke je, primjerice, najbolje namakati najmanje sat vremena prije sjetve u čaju od kamilice, op.a.), , a nakon sjetve važno je posude držati na svijetlom mjestu uz sobnu temperaturu.
Ključ uspješnog uzgoja je osigurati dovoljno svjetlosti i vlage, ali pritom ne pretjerivati sa zalijevanjem, jer bi prekomjerna vlaga mogla potaknuti razvoj plijesni na supstratu i ugroziti mlade biljke.
Pravilnom pripremom i pažljivim postupcima tijekom sjetve osigurava se zdrav rast presadnica i kvalitetan urod u vrtu. Odabir odgovarajućeg supstrata, pravilno zalijevanje te dovoljno svjetlosti ključni su faktori uspješnog uzgoja. Strpljenje i redovita njega biljaka u ovoj fazi donijet će obilne i zdrave plodove kada dođe vrijeme za presađivanje. Uz dobar početak, proljetni vrt bit će bogat i uspješan.