pexels-charlotte-may-5825584 (1)

Savjeti i ideje kako iskoristiti stare jastuke

Koristan predmet u svakom domu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Stručnjaci kažu da bi se jastuk trebao mijenjati svakih godinu do dvije dana, ali ako ih prenamijenite, mogu trajati puno dulje. Otkrit ćemo vam kako...

Postoji dobro obrazloženje zašto biste trebali često mijenjati jastuke na kojima spavate. Iz noći u noć spavanja na jastuku uzrokuje upijanje znoja, mrtvih stanica kože i kose. Uz to sve jastuk može stvoriti savršeno okruženje za grinje (uobičajene alergene). Kada dođe vrijeme da se jastuk zamijeni, stari se ne bi smio samo baciti u kantu za smeće. Naime jastuci, kao i popluni, mogu sadržavati štetne sastojke i zbog toga se oni trebaju predati na reciklažno dvorište ili odložiti u posebne kontejnere.
Kako nam se približava vrijeme proljetnog čišćenja, raščišćavanja prostora i ormara, pregledavanja stvari koje treba baciti, popraviti, ili preurediti, dobro je vrijeme i za zamijeniti jastuke. Možda već imate neke stare jastuke koji su zgužvani, ispuhani, prljavi i ne znate ni sami što biste s njima. Kako biste izbjegli stvaranje dodatnog otpada, donosimo vam nekoliko načina na koje možete stare jastuke ponovno upotrijebiti. Samo zato što na njima više ne možete noću spavati, ne znači da ih ne možete na druge načine iskoristiti. 

Nadopunite stari jastuk

Imate jastuk koji je već lagano promijenio svoj oblik i dobro bi mu došlo malo više punjenja? Iskoristite taj stari jastuk koji je spreman za mirovinu i s njime ga nadopunite. Jednostavno izvadite punjenje iz starog jastuka i stavite ga u drugi. Slično tome, možete izraditi, na primjer, duplo veći jastuk i ispuniti ga s dva ili tri stara jastuka.

Udvostručite

Da biste produžili životni vijek jastuka koji je postao sav tanak i kvrgast, samo upotrijebite dva! Odnosno, zgrabite svoja dva najtanja jastuka i stavite ih zajedno u jastučnicu. Imat ćete prikladno čvrst jastuk koji bi trebao lijepo trajati još barem nekoliko mjeseci!

Jastuk za koljena

Iskoristite jedan stari jastuk kao jastuk za koljena tijekom vrtlarenja ili obavljanja poslova i radova u dvorištu. Koljena će vam biti zahvalna i nećete morati trošiti dodatni novac na jastučić za koljena.

Napravite novi jastuk

Upotrijebite nekoliko starih jastuka za izradu novog jastuka drugog oblika, kao na primjer udobnog podnog jastuka! Samo spojite nekoliko starih jastuka i jastučnica i možete dobiti fora jastuk za pod na kojem se djeca mogu igrati ili na kojem se možete sunčati u vrtu. 

Jastuk za putovanje

Ako često putujete s obitelji ili prijateljima, upotrijebite stare jastuke kako bi sljedeće putovanje bilo još udobnije! Obucite ih u nove jastučnice, spojite u oblik koji vam odgovara ili ih postavite više na stražnjem sjedalu auta za udobnije spavanje.

Napravite krevet za kućne ljubimce

Vaš kućni ljubimac svakako zaslužuje ugodno mjesto za spavanje, ali ne morate potrošiti bogatstvo na novi krevetić ako imate stari jastuk. Na internetu možete pronaći razne upute kako napraviti fora krevete za životinje.

Donirajte ih

Ako vam stari jastuci ipak ne trebaju, razmislite o tome da ih donirate vašem lokalnom skloništu za beskućnike ili skloništu za životinje. Imajte na umu da je dobro oprati jastuke prije nego što ih proslijedite dalje.

Kompostirajte perje

Ako se želite riješiti starog pernatog jastuka, uklonite perje i dodajte ih na hrpu komposta. Navodno se dobro razgrađuju u kompostu!

PHOTOS BY: Pexels, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.