IMG_4848

Savjet za čitanje – Sustainable Home

GREEN_300_listici_sredina

Stylish, inspirirajući i kratki vodič za održavanje doma s potpisom eco friendly i sustainable YouTuberice Christine Liu.

S razvojem zelene politike koja postaje globalni fenomen, ova knjiga je dobar početak za sve koji bi željeli voditi održiv način života, no ne znaju od kuda krenuti. Zato je ova knjiga idealan zabavni vodič.

Autorica knjige je popularna lifestyle influencerica i vlasnica YT kanala Snapshots of simplicity koja je vrlo ranih dana naučila što znači održiv način života i koliko je povezanost s prirodom bitna da bi pojedinac uspio voditi zero waste lifestyle.

U knjizi punog naziva „Sustainable Home: Practical projects, tips and advice for maintaining a more eco – friendly household“ autorica Liu uvodi čitatelja u tipičan obiteljski dom. Za svaki kutak i prostoriju doma Liu je predstavila korak po korak 18 projekata koji će vam pomoći živjeti uz malo troškova i još manje stresa. Od DIY pasti za zube, prelaženja na obnovljive izvore energije, smanjene konzumacije plastike do sadnje vlastitog vrta ili obnavljanja starog namještaja, postoji cijeli niz koraka koji čine razliku.

Knjiga „Sustainable Home“ već u startu ističe kako je održiv način života jednostavan, no počinje se malim koracima. Teže je nove navike usvojiti u velikom kućanstvu u kojem niste jedina osoba koja donosi odluke, no edukacijom, razgovorom i sugestijama ostalim ukućanima možete utapkati siguran puta k promišljenijem načinu života. Autorica Christine Liu svoj je održivi način života započela uz jednostavno pitanje: „Treba li mi to doista?“. Nakon pitanja uvijek slijedi drugi kut gledanja. Christine razmišlja može li sama uz pomoć alata kreirati ili prenamijeniti neki proizvod, može li ga posuditi i ako ipak mora kupiti, postoji li neka vintage zamjena za predmet koji joj treba?

No, što kada imate potrgani stolić u dnevnoj sobi i niti jedna od navedenih opcija nije moguća i nikako ne možete pronaći dobru vintage zamjenu? U tom slučaju Liu savjetuje popravak postojećeg namještaja iz jednostavnog razloga – ako vas taj namještaj godinama dobro služi i jako je izdržljiv, zašto biste kupili neki novi proizvod na temelju odličnog dizajna ili super povoljne cijene koji će kroz koju godinu postati jednako neupotrebljiv poput prvog komada namještaja? Liu često u knjizi spominje koliko je bitno misliti na okoliš prilikom gomilanja glomaznog i otpada iz kućanstva općenito. Poznata je ona „One man`s trash is another man`s treasure“, pa prije nego što u potpunosti odbacite predmet iz svog kućanstva, pitajte svoje bližnje, prijatelje, susjede ili kolege žele li udomiti vaš odbačeni namještaj. Ovo je tek komadić savjeta YouTuberice koja promišljenim djelovanjem inspirira mnoge ljude oko sebe, a kako vam ne bismo u startu otkrili sve o čemu knjiga progovara, svakako ćemo preporučiti knjigu „Sustainable Home“ kao dobar starter pack za vođenje održivog načina života.

Knjiga je dostupna na Amazonu za 10 dolara, dok će je poklonici Kindlea moći preuzeti  za 13.74 dolara.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.