nasa-yZygONrUBe8-unsplash
PHOTO BY: Unsplash / Sva prava pridržana.

Satelit koji će svjetskoj ekonomiji uštedjeti milijarde eura

GREEN_300_listici_sredina

Hvalevrijedna suradnja

NASA i SpaceX Elona Muska lansirat će 21. studenog satelit koji će iz orbite mjeriti porast razine mora

Satelit po nazivu Sentinel-6 Michael Freilich mjerit će razinu mora, visinu valova i brzinu vjetra pomoću radarske altimetrije. Dobivenim podacima znanstvenici širom svijeta moći će pratiti klimatske obrasce, poboljšati prognoze uragana i bolje razumjeti oceanske struje. Kako navodi Bloomberg, ako ekonomije drastično ne umanje potrošnju fosilnih goriva, europska obala bi se do kraja ovog stoljeća mogla suočiti s čak 239 milijardi eura godišnje štete. Američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu, koja je osigurala instrumente za Sentinel-6, očekuje da će porast razine mora sve više ugrožavati američku obalu. Do 2030. godine, južni vrh Manhattana poplavit će 20 do 40 puta godišnje. Satelitski podaci, koji će se osvježiti svakih deset dana, moći će definirati kojim zemaljama su potrebni obalni sustavi obrane i vrijedi li dugoročno ulagati u nekretnine na obali.

„Razina mora ubrzano raste“, rekla je Anny Cazenave, senior znanstvenica u francuskom istraživačkom centru Laboratoire d’Etudes en Géophysique et Océanographie Spatiales. „Jedaenest od petnaest najvećih megagradova nalazi se na obali“, dodala je znanstvenica. Očekuje se da će se broj ljudi koji žive u obalnim područjima udvostručiti do 2060. godine, kao rezultat rasta stanovništva i daljnje urbanizacije na obalnom području.

Satelit, koji je dobio ime po Michaelu Freilichu, bivšem šefu NASA-inog Odjela za znanost o Zemlji, bit će lansiran iz zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji. NASA-in satelit nalazit će se na raketi Falcon 9 privatne kompanije SpaceX koja je u vlasništvu milijardera Elona Muska. Satelit će pokazati znanstvenicima koliko porast razine mora nagriza obalu. Ugrađeni digitalni visinomjeri u milimetar mogu izmjeriti promjene visine i to čak 1,336 kilometara iznad Zemlje. Cilj podataka je pomoći donositeljima odluka i vlastima da bolje zaštite obale i pripreme za poplave.

„Mjerenje globalne i regionalne razine mora vrijedan je alat za donositelje odluka da procijene jedan od najzanimljivijih utjecaja na klimatske promjene te kako se pripremiti za poplavu obalnih područja“, rekao je za Bloomberg Paul Counet, šef strategije u Europskoj organizaciji za eksploataciju meteoroloških satelita koja će upravljati satelitom.

Ovaj projekt je suradnja između Europske svemirske agencije i NASA-e, a očekuje se da će poboljšati tri desetljeća podataka o razini mora.

PHOTOS BY: Unsplash, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.