Rajčice i paprike, i to u različitim bojama, povrće je koje definitivno obilježava kolovoz. I, da, i jedno i drugo je povrće predivnog okusa u sirovom izdanju, obiluje vlaknima, antioksidansima i vitaminima. No ponekad može dosaditi da ga jedete samo na salatu, a jelo koje odlično spaja upravo mirise i okuse rajčica i paprika jest sataraš.
Ovi jelo, koje se jednostavno i brzo priprema, naše su bake obožavale. I njegova jednostavnost vjerojatno je jedan od razloga. Donosimo vam recept za sataraš kakav su baš pripremale naše bake, a možete ga jesti s rižom ili tjesteninom.
Sastojci
- 1 veća glavica crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 3 velike paprike (odlično ako imate različitih boja)
- 3 srednje velike rajčice
- 1/2 žlice suhog peršina
- maslinovo ulje
- svježa menta
Priprema
Luk i češnjak nasjeckajte i stavite na zagrijano maslinovo ulje. Posolite i pržite dok ne požuti. Papriku očistite, narežite na komade i dodajte na popreženi luk i češnjak, pa dodajte suhi peršin. Nakon 3 minute dodajte nasjeckanu rajčicu i podlijte vodom pa sve pirjajte još 30-ak minuta. Maknite s vatre i dodajte 10-ak listova svježe mente.
Upute za kremastu rižu
U isto vrijeme kada krenete s pripremom povrća, u drugoj posudi zagrijte malo maslaca (1 žlica) pa unutra stavite opranu rižu. Pustite da se malo poprži pa dolijte 2, 5 šalice vode, posolite i kuhajte dok riža ne popije vodu.
Nakon što je riža kuhana, ubacite je u sataraš, dodajte još malo maslaca i mješajte dok se ne otopi.