chris-leboutillier-c7RWVGL8lPA-unsplash

Sat dramatično otkucava: Korak smo od klimatske katastrofe

GREEN_300_listici_sredina

Znak za uzbunu

Novo izvješće UN-a daje novu dramatičnu sliku onoga što nam se događa ovdje i sada. Naime, prema studiji UN-ovog programa za okoliš, nacionalni planovi za smanjenje emisija ugljika daleko su ispod onoga što je potrebno za sprječavanje opasnih klimatskih promjena.

Prema izvješću Programa UN-a za okoliš (UNEP), nacionalni planovi za klimu i smanjenje ugljika daleko su ispod onoga što je potrebno za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma i čini se kako su rezultati sve samo ne optimistični. Njihovo izvješće tvrdi da obećanja zemalja neće uspjeti održati ciljeve za smanjenje globalne temperature u ovom stoljeću te analiza UNEP-a sugerira da bi se Zemlja mogla zagrijati za oko 2.7 stupnjeva, što bi moglo imati razorni utjecaj. “Klimatske promjene više nisu problem budućnosti. To je sada problem”, istaknula je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a.

Kako je dodala, prognoze su sve samo ne obećavajuće. “Da bismo imali priliku ograničiti globalno zatopljenje na 1,5°C, imamo osam godina da gotovo prepolovimo emisije stakleničkih plinova. Osam godina da napravimo planove, uspostavimo politike, provedemo ih i na kraju ostvarimo smanjenja. Sat glasno otkucava”, upozorila je Andersen. Za postizanje cilja Pariškog sporazuma od 1,5° potrebno je smanjenje od 55 posto. Svijet ima samo osam godina da smanji dodatnih 28 gigatona CO2 iznad onoga što je obećano u ažuriranim NDC-ima i drugim klimatskim obvezama. To je ekvivalent gotovo prepolovljenja trenutnih globalnih emisija stakleničkih plinova.

Ovo izvješće došlo je u trenutku kada Svjetska meteorološka organizacija kaže da je koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi dosegla rekordno visoku razinu, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da smo manje od tjedan dana prije COP26, a svijet je još uvijek na putu klimatske katastrofe. Nazvao je to još jednim “gromovitim pozivom na buđenje” nakon izvješća IPCC-a ranije ove godine, pitajući koliko ih još trebamo. “Svjetski čelnici moraju doći u Glasgow s hrabrim planovima za postizanje neto nule”, izjavio je. “Jaz u emisijama rezultat je jaza u vodstvu. Ali čelnici još uvijek mogu učiniti ovo prekretnicom u zeleniju budućnost umjesto prijelomnom točkom za klimatsku katastrofu”, zaključio je glavni tajnik.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.