feed1

Šampon koji traje dva mjeseca? Da, moguće je!

GREEN_300_listici_sredina

Ekološki prihvatljiva zamjena

Kruti šampon savršena je alternativa uobičajenom šamponu u plastičnoj boci. Sada možete imati sjajnu, zdravu i mirisnu kosu dok istodobno štedite novac i brinete o okolišu.

Kupaonica je možda najmanja prostorija u vašem domu, ali stvara jako puno otpada. Naime, prosječna žene ujutro koristi čak 12 proizvoda prije nego što napusti kuću, a obično imamo još puno više proizvoda u ormarićima, ispod umivaonika i pod tušem.

Beauty brend L’Oreal najavio je novu zelenu liniju pločica krutog šampona koja će biti dostupna širom Europe. Pločice su od 94% biljnog podrijetla i biorazgradive, koriste 80% manje ambalaže i 70% manje fosilne energije za proizvodnju. Bit će pakirane u karton koji se može reciklirati te prilagođene  različitim tipovima kose. Osim čistoće, pružit će vašoj kosi neodoljivi miris. Nakon 18 mjeseci istraživanja i razvoja, L’Oreal je odabrao četiri formule za svoj Garnier Ultimate Blends kruti šampon – revitalizirajući đumbir, med za jačanje, kokos za hidrataciju i zobeno mlijeko za mekšu kosu.

Iako šamponske pločice postoje godinama, pretežno ih prodaju manje ekološke marke ili luksuzni butik brendovi, L’Oreal ih je sada odlučio učiniti dostupnim širim masama. Djeluju slično sapunu za ruke – protrljajte pločicu među dlanovima ili njome direktno prijeđite po mokroj kosi.

Novi oblik šampona smatraju održivom alternativom plastičnoj boci u kojoj šampon inače dolazi. Garnierova pločica trajat će vam do dva mjeseca i uštedjeti do jedne boce vode po pranju. Asortiman je trenutno dostupan u Velikoj Britaniji, ali proširit će se i po ostalim zemljama iduće godine.

Otprilike 24% ljudi reklo je da bi razmislili o zamjeni svojih trenutnih kozmetičkih proizvoda ako to bi to značilo da će imati manji plastični otisak. Također prema istraživanju koje je proveo Garnier, 81% ispitanika barem jednom dnevno razmišlja o održivijem načinu života, ali 44% je reklo da je teško pronaći ekološki prihvatljive proizvode tijekom kupovine.

“Nadamo se da će razvoj proizvoda poput ovog dovesti do istinske demokratizacije kategorije krutih šampona u smislu masovnog tržišta”, kaže Aurelie Weinling, Garnierova međunarodna direktorica za znanost i održivost. Garnier se obvezao do 2025. godine smanjiti korištenje takozvane djevičanske plastike u proizvodnji i time uštedjeti 37 tisuća tona plastike godišnje. Brend također planira uvesti višekratne ambalaže te ih učiniti lakšim za recikliranje i kompostiranje.

PHOTOS BY: Garnier, Press, Unsplash, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.