Samo jednim klikom miša Slavonci pred kućni prag dobivaju svježe ubrane proizvode

GREEN_300_listici_sredina

Domaće i svježe

U današnjem svijetu može postojati sve online pa tako i tržnica. Još prije sedam godina skupina istomišljenika iz Osijeka krenula je osnivati online tržnicu u kojoj i danas Slavonci mogu pred kućni prag primiti svježe lokalne proizvode ubrane samo za njih taj dan.

Kad nemamo mogućnost sadnje vrta i uzgajati eko proizvode u svojoj okolini, onda neka vrt dođe k nama. I to je moguće zahvaljujući skupini entuzijasta iz Osijeka koji su prije sedam godina krenuli u razvijanje ideje EKO tržnice. Sada zbog tog projekta svi zainteresirani Slavonci mogu konzumirati zdrave proizvode kojima se zna podrijetlo. “Htio sam za svoju obitelj osigurati zdravu, lokalnu i ekološku hranu. Tada je u Osijeku bila prilično loša ponuda svježe eko hrane na tržnici, a pogotovo u trgovačkim centrima. Budući da sam bio aktivan u udrugama koje promoviraju permakulturu i zaštitu okoliša skupio sam grupu istomišljenika i organizirali smo neformalnu grupu građana GSR Osijek (grupa solidarne razmjene), kojoj je bio cilj okupiti eko proizvođače i direktno ih povezati s kupcima. Radili smo po principu dostave proizvoda jedanput tjedno poslijepodne”, rekao nam je Juraj Bučević jedan od osnivača i koordinator platforme EKO tržnice u Osijeku koja se odnedavno spojila s platformom eCeker.

 Ideja im je bila kako kaže, da kupci naručuju robu preko online obrazaca, a OPG-ovi su znali koju robu trebaju brati i na taj način su smanjili troškove proizvođačima, ali i uspjeli direktno spojiti kupca s osobama koje im proizvode hranu. “Tako je uvijek dolazilo do razgovora koji su rezultirali s planskom proizvodnjom, pretplatama za određenu kulturu, itd”, dodaje. 

Kako nam je objasnio Bučević, sve funkcionira online, a dovoljno se samo registrirati i naravno odabrati proizvode koje želite da vam se dostave. “Postupak je vrlo jednostavan. Dakle, vršimo dostavu na kućni prag utorkom i petkom, a kupac može naručiti robu do ponedjeljka odnosno četvrtka do 16 sati. Proizvođač pripremi robu i ona se dostavlja. Na ovaj način kupci dobiju svježe ubranu robu taj dan kad se dostavlja”, opisao je Bučević te dodao da zasad dostavljaju na području Osijeka i okolice.

Ponuda EKO tržnice uistinu je velika od voća, povrća pa sve do jaja hrvatskog seljaka koji je ekološki certificiran ili je u prijelaznom razdoblju, a tu su još pašni i proizvodi kao što su crna slavonska svinja, pašno juneće meso, kozji sirevi, kravlji sirevi. “Važno je napomenuti da surađujemo s drugim grupama diljem RH, stoga se u našoj ponudi mogu naći eko maslinovo ulje, bademi, agrumi i još mnogo toga”, ističe Bučević. Kako nam je otkrio, najveće zanimanje kupaca je za ekološko voće i povrće što im je glavna niša jer obitelji, posebice one s malom djecom žele u svom domu konzumirati zdrave proizvode kojima se zna podrijetlo, a i okus im je nemjerljiv s onim kupljenim u trgovinama.

Za vrijeme lockdowna EKO tržnica postala je sve više zanimljiva kupcima. “Ljudi su se sve više počeli interesirati za porijeklo hrane koju konzumiraju. Nemojmo zaboraviti su da u jednom trenutku  granice bile zatvorene i morali smo svi se dobro zapitati proizvodimo li dovoljno hrane primarno za svoje potrebe”, istaknuo je Juraj te dodaje kako mu se čini da su ljudi tijekom pandemije više osvijestili činjenicu da zdravlje i okoliš treba čuvati, a i njihova politika je upravo osluškivati kupca, prilagoditi se okolišu i činiti dobro za njega. “Mi uvijek imamo otvorenu komunikaciju prema kupcima i slušamo njihove komentare i prijedloge. Recimo, u našoj grupaciji proizvodi se dostavljaju u kartonu koji se reciklira, skupljaju se kartoni od jaja, staklene boce”, kaže Juraj Bučević koji sa suradnicima i proizvođačima svakodnevno sjeda za stol, raspravlja o troškovima i smjeru u kojem se žele kretati, a u njihovom timu uvijek ima posla za sve pa je tako sin jednog proizvođača dostavljač, a od drugog skladištar.

Planova za širenje i stvaranje novog prostora za domaće proizvode kod njih uistinu ima, jer u užurbanom svijetu u kojem živimo neka bar za početak hrana koju konzumiramo bude lokalna i odgovorna prema okolišu. “Uvijek ima ideja, upravo traje proces spajanja EKO tržnice s platformom eCeker.hr iza koje stoji Udruga Slap koja je poznata po radu i širenju društvenog poduzetništva, stoga pratite nas i možete očekivati brojne realizacije odličnih ideja za lokalnu zajednicu, okoliš, ljude”, zaključio je Bučević.

 

PHOTOS BY: Facebook, eceker.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.