karsten-winegeart-Y4pW7n5FnsQ-unsplash

SAD uvodi sankcije ekološkim kriminalcima

GREEN_300_listici_sredina

Magnitsky sankcije zbog deforestacije

Krčenje šuma u Brazilu nikada nije bilo veće, a doživjelo je vrhunac pod vodstvom sad već bivšeg predsjednika Jaira, koji je ukinuo zaštitu okoliša u toj zemlji. Zalagao se za više rudarstva i komercijaliziranog uzgoja na području Amazonije.

SAD planira uvesti posebne sankcije zbog deforestacije Amazone. Kako javlja Reuters, pozivajući se na izvore američkih dužnosnika, SAD će koristiti Magnitsky sankcije kako bi suzbili ekološke kriminalce koji stoje iza rastuće deforestacije u Brazilu. Riječ je o sankcijama koje SAD uvodi onima za koje  utvrdi da su prekršili ljudska prava ili su uključeni u veliku korupciju. Takvima zabrane ulazak na prostor SAD-a, ali i zapljene imovinu koju ta osoba posjeduje na njihovom području te uvode zabranu svim Amerikancima i američkim tvrtkama da posluju sa sankcioniranim pojedincima.

Ovaj plan predstavlja veliku promjenu u strategiji Washingtona za borbu protiv globalnog zatopljenja. Krčenje šuma u Brazilu nikada nije bilo veće, a doživjelo je vrhunac pod vodstvom sad već bivšeg predsjednika Jaira Bolsonare, koji je ukinuo zaštitu okoliša u toj zemlji. Zalagao se za više rudarstva i komercijaliziranog uzgoja na području Amazonije. Novoizabrani ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva preuzet će dužnost 1. siječnja i već je obećao prekinuti krčenje šuma na klimatskom summitu COP27 u Egiptu prošlog tjedna. U razgovorima s američkim dužnosnicima, Lula i njegovi saveznici istaknuli su usredotočenost na borbu protiv klimatskih promjena.

Prema navodima Reutersovog anonimnog izvora, američki plan o uvođenju sankcija postoji još od lipnja ove godine, kada su Sjedinjene Države i Brazil najavili zajedničku radnu skupinu za borbu protiv ilegalne deforestacije u amazonskoj prašumi. Američki dužnosnici u Brazilu i SAD-u već su započeli proces identificiranja i istrage potencijalnih počinitelja s mogućim kaznama koje se kreću od crnih lista viza do globalnih sankcija Magnitsky. Kažnjavanje ekoloških kriminalaca u Brazilu ovakvom vrstom sanksija neobična je pojava, ali nije prvi put da se politika SAD-a odlučila na ovaj korak. Godine 2019. Ministarstvo financija optužilo je Try Pheapa, kambodžanskog tajkuna i dužnosnika vladajuće stranke, za izgradnju opsežnog konzorcija za ilegalnu sječu u dogovoru s dužnosnicima.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.