pexels-anna-shvets-3645504 (2)

Sabor je konačno donio Zakon o gospodarenju otpadom!

GREEN_300_listici_sredina

Zbogom jednokratnim plastičnim proizvodima

Većinom glasova Sabor je donio Zakon o gospodarenju otpadom. Zakon na snagu stupa osam dana od objave u Narodnim novinama, a tada će se zabraniti stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih proizvoda.

Sa 75 glasova za, 43 protiv i dvoje suzdržanih, izglasan je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim u povijest odlaze plastične slamke, štapići, pribor za jelo, posude od stiropora i slični proizvodi. Od 1. siječnja 2022. godine zabranjuju se lagane plastične vrećice, uz izuzetak vrlo laganih. Od 3. srpnja 2024. zabranjuje se stavljanje na tržište proizvoda koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike. Zabranom ovih jednokratnih plastičnih proizvoda na području Europske unije očekuje se da će se spriječiti stvaranje štete u okolišu u vrijednosti višoj od 22 milijarde eura do 2030. godine.

 

 

Po novome, obveznici izrade plana gospodarenja otpadom bit će država i županije, odnosno Grad Zagreb. Tu obvezu do sada nisu imale već su je imale jedinice lokalne samouprave. Zakon propisuje nadležnost županijskog upravnog tijela za vođenje Očevidnika sakupljača, a Ministarstva održivog razvoja da izdaje dozvole za gospodarenje otpadom za opasni otpad i za neopasni otpad koji se obrađuje postupcima u kojima se otpad koristi kao gorivo ili drugog načina dobivanja energije i spaljivanje otpada na kopnu.

Iako nešto kasnije od predviđenog datuma, mnoge je razveselila vijest da je Sabor ipak uspio donijeti Zakon o gospodarenju otpadom jer se strahovalo da će se i ta odluka prolongirati. Hrvatska se tako konačno pridružila ostalim zemljama članicama koje zabranjuju jednokratnu plastiku. Rezultat je to zajedničkog napora građana i pritiska organizacija poput Greenpeace Hrvatska te peticije protiv laganih plastičnih vreća koje je potpisalo više od 65.000 ljudi.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.