max-lissenden-snYLMKphCf4-unsplash

Sa slomljenim leđima ženka kita preplivala Pacifik!

GREEN_300_listici_sredina

Pratili ju dronom

Mjesec, kako su ju nazvali istraživači, zadobila je tešku ozljedu najvjerojatnije zbog sudara s brodom. Ipak, uspjela je preplivati 5.000 kilometara.

Sa slomljenim leđima, potpuno sama, ženka grbavog kita preplivala je Pacifik. Riječ je udaljenosti od 5.000 kilometara, koju je prešla ne koristeći se repom. “Ona je plivala gotovo prsnim stilom kako bi prevalila toliki put, što je potpuno nevjerojatno”, kazala je za Guardian istraživačica Kitova Britanske Kolumbije, Janie Wray. Ženki kita ova je organizacija koja se bavi zaštitom ove impresivne životinje dala ime Mjesec, a pratili su ju od rujna ove godine uz pomoć drona. Imala je tešku povredu donjeg dijela leđa zbog koje joj je cijeli donji dio tijela poprimio neprirodan “S” oblik. Razlog ozljede je, smatraju istraživači, vjerojatno sudar s brodom.

Grbavi kitovi poznati su po velikim godišnjim migracijama, a mogu doseći dužinu i do 15 metara i težinu od 45 tona. Svake godine putuju od hladnih voda u blizini Aljaske pa sve do toplijih kod Meksika i Havaja, gdje se razmnožavaju, a ondje je rođena i Mjesec. “Ove migracije dio su njihove kulture i tradicije. Mjesec je vjerojatno tamo rođena vraća se onamo svake godine, zato što je to tako ranije vidjela od svoje majke”, objasnila je Wray, istaknuvši da nije bilo moguće pomoći ovoj ozlijeđenoj životinji.

Bilo kakav pokušaj eutanazije kita, objasnila je Wray, ne bi bio efikasan jer bi takvo nešto zahtijevalo koktel toksičnih supstanci, čime se izravno riskira trovanje morskog okoliša. “Da je bila na kopnu, mogli bismo intervenirati, ali kako je u oceanu, zbog njene veličine nažalost ne možemo ništa učiniti”, dodala je Wray. Guardian navodi i podatke o mrtvim kitovima koje je izbacilo more na obalu Britanske Kolumbije, a uzrok smrti vjerojatno je udarac brodom. ”Čak i ako pažljivo upravljate čamcem, može doći do sudara jer se kit tek tako pojavi ispred vas. Najvažnije je voziti sporo, posebno ondje gdje je poznato da ih ima”, ocijenila je istraživačica.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.