S Benom Fogleom u Međimurju: ‘Mogu se zamisliti da živim ovdje, stoga čuvajte blago koje imate”

GREEN_300_listici_sredina

Ekskluzivno

Nakon što je na Greencajtu oduševio posjetitelje svojim predavanjem “Wild: Back To The Roots”, britanski TV voditelj, pisac i pustolov, Ben Fogle, u petak, 24. svibnja, s našom je ekipom posjetio i Međimurje.

Tijekom svoga boravka u Međimurju, našoj prvoj hrvatskoj regiji certficiranoj Green destinacijom, aktivist Ben Fogle obišao je više lokacija te se oduševio s kolikim se žarom i strašću jedna mala regija u maloj europskoj zemlji posvetila očuvanju svoje tradicije i raznolikih prirodnih bogatstava.

ben fogle u međimurju

“Razina očuvane bioraznolikosti rijeka Mure i Drave, iznenađujuća je. Apsolutno mi je jasno, sad kad sam i sam to vidio, zašto ovu regiju nazivaju ‘europskom Amazonom’. Također, lijepo je vidjeti regiju koja čuva svoju bogatu nematerijalnu baštinu, kao što su to učinili ovdje u Međimurju. Vidim, posebno su ponosni, a imaju i zašto biti, na svoju Međimursku popevku, zaštićenoj baštini UNESCO-a. Eko muzej Međimurja zaista je sjajan primjer čuvanja baštine i njezine prezentacije”, rekao je Ben Fogle.

ben fogle u međimurju

ben fogle u međimurju

Ben Fogle u je Međimurju s rendžericom zaplovio u drvenom čamcu rukavcem Mure u Žabniku i posjetio „Mlinarev grunt“, gdje se nalazi jedini plovni mlin na ovim prostorima, skela, „Mlinarska hiža“, te zanimljiva etnografska zbirka „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“.

ben fogle u međimurju

ben fogle u međimurju

ben fogle u međimurju

ben fogle u međimurju

Ben je posjetio i imanje P.G Geler, gdje se uzgaja autohtona pasmina međimurskog konja, gotovo izumrle vrste, od koje je na svijetu ostalo još samo 40 grla.

ben fogle u međimurju

“Ovo je pravo blago konjogojstva. Zaista bi bila tragedija da ovako prekrasan konj nestane. Moramo ga očuvati”, s oduševljenjem je izjavio Ben, nakon što je proveo neko vrijeme u ugodnom društvu domaćina Geler imanja.

ben fogle u međimurju

Cjelodnevni boravak u Međimurju zaokružio je uspinjanjem na vidikovac na Mađerkinom bregu, s jedinstvenim, ugrađenim orguljama na vjetar. “Ovaj me posjet Međimurju uvjerio da je vaša regija s pravom certificirana kao Green Destinations”, rekao je Ben Fogle svojim domaćinima.

ben fogle u međimurju

“Ono što me najviše oduševilo u Hrvatskoj je strast i želja ljudi da razvijaju održivi turizam i da žive u skladu s prirodom. Međimurje ima veliki potencijal. Ovo je regija s puno ljudi, vrlo plodna, pa će održiva poljoprivreda kojoj teži lokalno stanovništvo, u vidu organskog uzgoja, donijeti velike koristi ovome kraju. Puno sam putovao po mnogim zemljama, a u Hrvatskoj sam bio čak nekoliko puta. Mogu se zamisliti da živim ovdje na duže vrijeme, stoga čuvajte prirodu. Čuvajte blago koje imate”, poručio je Ben Fogle na odlasku iz prekrasnog međimurskog kraja.

 

PHOTOS BY: Suzana Arslani / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.