amie-johnson-VJXLzQi5TlE-unsplash

Runda cuge za jedan stari uređaj: Biste li voljeli takav kafić u gradu?

GREEN_300_listici_sredina

Staro za dobru kapljicu

U Londonu jedan pub je odlučio nekoliko dana posluživati piće i jelo za cijenu u iznosu starih elektroničkih uređaja. Odnosno, umjesto novaca, konobarima plaćate starim mobitelima, peglama, telefonima... Sjajno zar ne?

Zamislite na trenutak da svoje runde u kafiću možete plaćati neupotrebljivim elektroničkim uređajima… Vjerojatno bi ekipa za stolom skupila pozamašnu količinu starih uređaja, a time bi se skupila i zavidna količina naručenih pića… Ono što mi tek možemo zamišljati, Britanci provode u djelo. Naime, jedan londonski pub nudi svojim gostima upravo to – da plaćaju svoje pinte piva starom, neželjenom tehnologijom. U pubu The Trade Inn u Londonu ljudi mogu razmjenjivati ​​hranu i piće za gotovo 14.000 vrsta elektroničkih uređaja, uključujući stare iPhone-e, koje zatim tehnološka tvrtka popravlja za buduću upotrebu. Cijela akcija započela je  uslijed novih podataka koji otkrivaju da je predviđeno da će Velika Britanija do 2024. godine biti najveći europski proizvođač elektroničkog otpada, pretekavši sadašnjeg globalnog lidera Norvešku. “Bila sam šokirana kad sam otkrila utjecaj na okoliš koji može imati samo držanje starih telefona, a kamoli njihovo bacanje. Važno je da, kad staru tehnologiju odlučimo ostaviti po strani, ona bude vraćena u opticaj kako bi je netko drugi mogao koristiti”, izjavila je manekenka Daisy Lowe koja je prva iskoristila novi način plaćanja u pubu.

Nove usluge recirkulacije tehnologije imaju za cilj riješiti 1,6 milijuna tona električnog otpada koji Velika Britanija proizvodi svake godine – što je ekvivalent od osam pinti piva po osobi. Električni otpad sastoji se od svih odbačenih uređaja, uključujući pametne telefone, televizore i hladnjake. Veći dio se spaljuje, odlaže na deponije ili ilegalno otprema u inozemstvo, često za pogubnu cijenu za lokalno stanovništvo. Tako prosječno britansko kućanstvo gomila oko 20 starih i nekorištenih uređaja, a vrlo dobro znamo da kako tehnologija u našim domovima raste, raste i brdo elektroničkog otpada koji ima katastrofalan utjecaj na okoliš. 

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.