Rumunjski grad, poznat kao grad parkova, dobiva svoj najveći park do sada veličine čak 520 hektara

GREEN_300_listici_sredina

Vijest obradovala građane

Temišvar je poznat kao grad parkova, a njegovi stanovnici ulažu puno ljubavi u održavanje zelenila i cvijeća. Posebno ih je razveselila vijest da će dobiti novi park koji će se prostirati na čak 520 hektara. Prema riječima gradonačelnika Dominica Fritza, riječ je o projekt koji se stvara desetljećima i to njegovi građani zaslužuju.

Vlasti u Temišvaru, u Rumunjskoj, objavile su da će obližnja Zelena šuma (Pădurea Verde) biti pretvorena u eko-park. Grad je dobio dopuštenje za projekt od Ministarstva zaštite okoliša nakon dvije godine koliko su lokalne vlasti gospodarile šumom.

Prostor se prostire na impozantnih 520 hektara i uključuje gradski zoološki vrt, koji bi uz minimalne intervencije trebao postati zeleni park nalik na šumu. Ova intervencija bi uključivala proširenje određenih postojećih staza i korištenje prirodnih materijala poput drva i šljunka kako bi bile čvršće. Prema službenom priopćenju, gradonačelnik Dominic Fritz objasnio je da će postojeće staze također biti označene za bicikliste i pješake. Park bi također imao dodatne klupe i sjenice.

Kao što je gradonačelnik primijetio, infrastruktura ne bi trebala narušiti netaknutu i divlju prirodu Zelene šume. Nastavio je rekavši da je ovo zeleni projekt u svojoj srži i da se tijekom procesa razvoja neće sjeći stabla. Prema dogovoru između općine i Ministarstva zaštite okoliša, grad u sljedećih pet godina treba dovršiti uređenje impozantnih 10,5 kilometara staza.

Grad je prvobitno kupio zemljište 2020., za vrijeme bivšeg gradonačelnika Nicolaea Robua, s izričitom svrhom izgradnje parka. Od tada vlasti gospodare s oko 52 hektara, no sada će se radovi proširiti na cijelo područje. Kako javlja AGERPRESS, Robu je imao vrlo sličnu viziju o tome što će park postati, uključujući minimalnu intervenciju i korištenje parka kao prostora za obrazovanje, sport i rekreaciju. Dominic Fritz, koji je nastavio radi na Zelenoj šumi, također je primijetio da je ovo projekt koji je već desetljećima u nastajanju i smatra da ga građani itekako zaslužuju.

PHOTOS BY: Unsplash; Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.