yusef-habib-H_1_xZZBbig-unsplash (1)

Ronioci izvukli 15 tona otpada u podvodnom čišćenju kod otoka Visa

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Sudjelovalo više od 60 ronioca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ronioci iz hrvatskog ronilačkog kluba izvukli su gotovo 15 tona otpada u akciji čišćenja podmorja na jadranskom otoku Visu, uključujući metalno nadgrađe broda, dijelove kanalizacijskih cijevi, bicikle, akumulatore, građevinski otpad, plastiku i kamionske gume.

Ronilački klub Roniti se mora s partnerima projekta C.I.O.S grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i National Geographic Hrvatska završili su svoju 22. ekološku akciju Think Green, održanu na otoku Visu. Po prvi puta ove godine uveo se novi koncept u čišćenje podmorja. Potpuno zbrinjavanje otpada izvučenog iz podmorja. U partnerstvu sa C.I.O.S grupacijom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav materijal prikupljen tijekom akcije je odvezen s otoka, biti će razvrstan i adekvatno zbrinut. Na taj način dodatno se pomoglo lokalnoj zajednici i oslobodilo ih se svake brige oko prikupljenog materijala.

Akcija je trajala tri dana gdje se čistila trajektna luka, riva i uvala Stonac. Iz podmorja je izvučeno petnaest tona, odnosno više od trideset kubičnih metara otpada. Najveći komadi bili su metalno nadgrađe broda, ostaci kanalizacijskih cijevi, bicikli, akumulatori, građevinski otpad, plastika te kamionske gume. Za sitni otpad upotrebljeno je više od 1000 vreća. Pronađena je i odbačena vojna oprema uključujući talijansku kratku pušku, municiju raznog kalibra te noževi. Oprema je predana na desalinizaciju u “Mvsevm”. U akciji je sudjelovalo više od 60 ronioca koji su zajedno odradili preko šest stotina radnih sati pod vodom. Osim otpada prikupljenog u podmorju sa otoka visa u sklopu Think Greena prikupljeno je po otoku i šest tona otpadnih guma i bijele tehnike. Kao i tisuću litara otpadnih ulja.

Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

PHOTOS BY: Press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.