Rješenje globalne krize: 400 milijuna radnih mjesta do 2030. godine?

GREEN_300_listici_sredina

Prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma

Rješenje globalne krize leži u zaštiti planeta na kojem živimo, a pametnim gospodarenjem život na Zemlji bi mogao biti dug i prosperitetan

Ususret globalnoj krizi vezanoj na krizu ekološkog očuvanja planeta, kroz pametno poslovanje bi se do 2030. godine uspjelo proizvesti 10 trilijuna dolara godišnje te bi se moglo kreirati 400 milijuna novih radnih mjesta. Prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma, svijet će se oporaviti od pandemije koronavirusa, no poslovni svijet kakvog poznajemo neće moći egzistirati. Posebno ako se uzme u obzir da ljudska rasa sve više iskorištava Zemljine prirodne resurse. U izvješću se istaknuo podatak kako se svijet odmah treba usmjeriti prema nature – first pristupu, koji će svjetskim političkim liderima poslužiti kao rješenje za poslove.

Kako je istaknuo Unileverov izvršni direktor i partner Svjetskog ekonomskog poretka Alan Jope, “neće biti poslova niti prosperiteta na mrtvom planetu”. Svjetski ekonomski forum na posljednjem samitu u švicarskom Davosu je istaknuo 3 sektora koja su odgovorna za ugrozu 80 % vrsta zaštićenih vrsta. To su prehrambena industrija i eksploatacija zemljišta, infrastruktura i građevine te energija i rudarstvo. No, uz dobro vodstvo, upravo ova 3 sektora se mogu uz pomoć politike orijentirane prirodi najbrže oporaviti.

“Dosegnuli smo krajnje točke prema prirodi i klimi. Ako se ne ulože napori prema predstojećoj planetarnoj krizi, nepovratno će se izgubiti kritična prilika za oporavak. Odluke o tome kako će se prebroditi postkoronalna kriza oblikovat će društvo i ekonomije desetljećima kasnije”, stoji u izvješću.

Ključ uspjeha prije svega je resetiranje ljudskog odnosa s prirodom. Tranzicija prema ugljično neutralnoj i prirodno pozitivnoj ekonomiji donosi veći prosperitet i poslove. Mnoga opažanja uključuju ekonomiste, zdravstvene profesionalce, eksperte za klimatske promjene  i zemlje u razvoju i pozivaju vlade i poslovne subjekte da se posvete zelenom oporavku.

Drugo izvješće Svjetskog ekonomskog foruma zaključuje da trećina zemlje i oceana bi se mogla zaštiti uz ekonomski oporavak i prosperirati. Iz UN-a ističu da se svijet u ovom trenutku bori isključivo s posljedicama pandemije, no ne uzrokom – destrukcijom okoliša. U izvještaju Svjetske ekonomske zajednice naveden je niz mjera za jačanje radnih mjesta i ekonomije, poput smanjenja prehrambenog smeća uz pomoć metalnih silosa koji će spriječiti hranu od truljenja. Također, cilj je spriječiti subvencije od 2 milijarde eura godišnje koje se daju prosperitetu agrikulture, no koja direktno šteti planetu. Upravo ovakva kriva disperzija novca pokazatelj je kako je nešto krivo u svjetskom sistemu, zaključuje izvješće.

Obnovljiva energija je također velika prilika za investiranje i odgovara troškovima fosilnih goriva u 30 zemalja, no upotreba drenaže je sve učestalija. Neki radnici bi mogli izgubiti poslove u industriji koja nije održiva, a jedno od rješenja je transformirati poslove da postanu više ekološki usmjereni u cilju zatvaranja starih i otvaranja novih radnih mjesta uz prekvalifikaciju te dodatno usavršavanje u poslu. Pod hitno moramo promijeniti način na koji promišljamo, kako radimo, živimo, hranimo se i upravljamo životima uopće.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.