Bundeva je bogata antioksidansima koji djeluju protuupalno pa je odlična za zdravlje zglobova, kod raznih upala i ozljeda mekog tkiva. Također, obiluje vitaminom A pa je odlična i za zdravlje očiju. No ne može se posramiti ni kad je u pitanju C vitamin, a kako ovaj nutrijent jača imunitet i potiče proizvodnju kolagena, bundeva je izvrstan partner u borbi protiv starenja.
Bundeva je i dobar izvor vlakana pa čisti tijelo od toksina i pomaže kod mršavljenja. Narančasta boja ovoga ploda pokazatelj je da sadrži i velike količine karotena koji je odličan za prevenciju od kardiovaskularnih bolesti.
Jelo kojem nećete moći odoljeti
Svjetski poznati chef Thomas Straker, čiji svaki video s receptima postane viralan, u svome je serijalu “Eat the Seasons” pokazao kako pripremiti ukusan i hranjiv kremasti rižoto od bundeve. Iako je on dodao pileći temeljac, vi ga možete preskočiti jer nama je rižoto ispao odličan dok smo ga podlijevali samo vodom.
Sastojci
- 1 cijela bundeva (pečena)
- 1 luk (crveni, duguljasti)
- 1 češanj češnjaka (nariban)
- 120 g maslaca
- 70 g parmezana
- 4 grančice ružmarina
- 100 g riže za rižoto
- 50 ml bijelog vina
- čili pahuljice (po ukusu)
- 1 limun (korica i sok)
- sol (po ukusu)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Bundevu pecite cijelu, samo odrežite vrh i pokapajte maslinovim uljem. Pecite oko 40-50 minuta. Nakon što je pečena, razrežite je, odvojite meso od koštica, a meso zgnječite u pire.
U velikoj tavi rastopite polovicu maslaca (60 g) na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte 2-3 minute dok ne postane proziran. Dodajte naribani češnjak i kuhajte još jednu minutu dok ne zamiriše. Ubacite grančice ružmarina pa koju minute kasnije i opranu i ocijeđenu rižu. Rižu popržite minute do dvije pa zalijte bijelim vinom i miješajte dok upije većinu tekućine.
Dodajte vode, postupno, često miješajući. Pustite da riža upije svaku dodanu količinu vode prije nego što dolijete novu količinu. Kada riža bude kuhana al dente (oko 15-18 minuta), umiješajte pire od bundeve. Dodajte prstohvat mljevene čili paprike, sol i koricu limuna. Nastavite kuhati dok rižoto ne postane kremast. Maknite lonac s vatre. Dodajte preostali maslac (60 g) i naribani parmezan, miješajući dok rižoto ne postane sjajan i kremast. Po potrebi, dodajte soli i malo limunovog soka.
Rižoto rasporedite na tanjure i ukrasite dodatnim čilijem u prahu, s malo parmezana i nekoliko listića ružmarina.