HRH Diana Princess of Wales during an official engagement,Image: 938464, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Rijetki su kao princeza Diana iskoristili svoj utjecaj da naprave toliko dobra čovječanstvu

GREEN_300_listici_sredina

Prošlo je 26 godina od njezine smrti

Više od dva desetljeća kasnije, teško je nabrojati sve organizacije čiji je rad podupirala, ali i danas je potpuno jasno - Diana je bila filantropistica i iskreni borac.

Na današnji dan prije 26 godina ugasio se život nikad prežaljene princeze Diane, buntovne ljepotice, modne ikone, ali i humanitarke čiji će rad kroz dobrotvorne organizacije zauvijek biti upamćen.

Sa samo dvadeset godina udala se za princa Charlesa, već iduće godine rodila je princa Williama, a ubrzo i Harryja. Njezin brak skončao se tragično, u skandalima, puneći novinske naslovnice. Diana je tada ostala nezaštićena, na meti tabloida i bljeskova fotoaparata koji su ju pratili posvuda.

Imala je samo 36 godina kada je tragično stradala u automobilskoj nesreći u Parizu.

Više od 100 organizacija

Princeza naroda, kako ju odmilja i danas zovu brojni, bila je aktivistica za prava obespravljenih, stigmatiziranih i marginaliziranih u društvu.

Za života je donirala sredstva za više od 100 dobrotvornih organizacija. Sustavno je pomagala udrugama i organizacijama za oboljele od AIDS-a, kao i udrugama za promicanje važnosti mentalnog zdravlja te zaustavljanja siromaštva.

Osim toga, podupirala je rad istraživačkih centara za otkrivanje lijeka za rak, a bila je i pokroviteljica dječje bolnice Great Ormond Street.

Protiv mina

Snažno se zalagala i za razminiravanje, sudjelujući u brojnim kampanjama protiv neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Samo dvadeset dana prije smrti posjetila je susjednu Bosnu i Hercegovinu, gdje je provela tri dana obilazeći žrtve u nekoliko gradova, pružajući im podršku i solidarnost.

Bila je i fantastičan javni govornik. Dok je 1997. bila u Južnoj Africi, govorila je u ime Američkog Crvenog križa za kampanju protiv mina. To je u konačnici doprinijelo i donošenju Međunarodnog ugovora o zabrani protupješačkih mina.

Filantropistica do kraja 

Iako je kao članica kraljevske obitelji morala redovito mijenjati odjeću koju je nosila, što nije održivo, Diana je dva mjeseca prije smrti odlučila na dražbi prodati kolekciju svojih haljina. Prihoda se odrekla u korist Fonda za borbu protiv raka Kraljevske bolnice Marsden i Zaklade za borbu protiv AIDS-a.

Više od dva desetljeća kasnije, teško je nabrojati sve organizacije čiji je rad podupirala, ali i danas je potpuno jasno – Diana je bila filantropistica i iskreni borac.

Iako su novac i vrijeme važne investicije u području filantropije, princeza Diana iskoristila je i svoju ulogu kako bi pomagala. Uz pomoć statusa slavne osobe iz kraljevske obitelji uspješno je razbijala predrasude. U vrijeme kada se mislilo da se HIV/AIDS može prenijeti dodirom, princeza se rukovala s oboljelim muškarcem.

Pomicala je granice, hrabro iskazujući svoj stav.

 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.