karl-muscat-sEqo82gbhUY-unsplash

Riba je u Europi sve češće na tanjuru. Razlog: Pandemija

GREEN_300_listici_sredina

Pokazuju rezultati istraživanja

Nastavak je to pozitivnog trenda koji je zabilježen od 2019.godine. Razlog, smatraju znanstvenici, posljedice pandemije! To pokazuju rezultati istraživanja Europskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture.

Ljudima je sve više riba na meniju i to za sedam posto više u 2021. godini u odnosu na 2020. Europa je najviše uvozila losos, a izvozila skušu i to najviše u posljednje četiri godine. U prvih osam mjeseci ove godine izvozne cijene porasle su za 20 posto zbog veće potražnje Azije i Afrike. Podatci pokazuju kako su, do kraja rujna ove godine, Norveška, Farski otoci, Island i Ujedinjeno Kraljevstvo iskrcali tri posto više skuše nego u istom razdoblju prošle godine. Rezultat je to ponovnog otvaranja ugostiteljskog sektora nakon pandemije Covida-19, smatraju stručnjaci.

Prošle godine se u Europi povećala proizvodnja orade i brancina više od cijele globalne proizvodnje. Cijena brancina narasla je za šest posto, dok je cijena orade pala za tri posto u usporedbi s 2020. godinom. Očekuje se da će proizvodnja u EU-u 2022. nastaviti rasti, a cijena ovih vrsta ribe već je naglo porasla u prvoj polovici ove godine.

To što su ljudi prošle godine pojeli više ribe znanstvenici pripisuju posljedicama dugotrajnih učinaka pandemije, koji su doveli do povećanja potreba za potrošnjom. Prema Euromonitoru, očekuje se da će se rast nastaviti, a zatim stabilizirati tijekom 2024.-2026. godine.

Prema procjenama Euromonitora, zbog povećanog uvoza i smanjenog izvoza, manjak u 2021. bio je 10% ili 1,80 milijardi eura veći nego u 2020. Ukupna vrijednost uvoza porasla je kao rezultat rasta cijena. Riba sadrži nezasićene masnoće, bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje tijelo ne može samo proizvesti u dovoljnim količinama. Studija znanstvenika sa Harvarda otkrila je da osobe koje redovito jedu ribu dva puta tjedno imaju 36 % niži rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.