raphael-nogueira-svbDI1Pq30s-unsplash

Revolucionarno otkriće: Ozbiljno se razmišlja o prijenosu sunčeve energije iz svemira

GREEN_300_listici_sredina

ESA organizirala sastanak

Specijalni program Solaris mogao bi označiti prekretnicu u povijesti u pogledu rješavanja pitanja nestašice energije. Cilj je imati goleme satelite u orbiti, od kojih bi svaki mogao proizvesti istu količinu električne energije kao elektrana.

Europska svemirska agencija ovaj će tjedan utvrditi može li postojanje ogromnih solarnih farmi u svemiru funkcionirati i biti isplativo. Kako javlja BBC, svemirski čelnici danas će na sastanku u Parizu razgovarati o tome kako električnu energija bežično emitirati iz orbite u milijune domova diljem svijeta. Konačni cilj je imati goleme satelite u orbiti, od kojih bi svaki mogao proizvesti istu količinu električne energije kao elektrana. Sunčeva energija, naime, može se puno učinkovitije sakupljati u svemiru jer nema ni noći ni oblaka.

Nekoliko organizacija i svemirskih agencija ranije je razmatralo ovu ideju, ali projekt Solaris bio bi prvi koja bi postavio ozbiljne temelje za praktičan plan razvoja sustava za proizvodnju obnovljive energije u svemiru. Ako uspije, ovaj bi projekt bio revolucionaran u pogledu rješavanja pitanja nestašice energije u budućnosti.

“Moramo se osloniti na ugljično neutralna gospodarstva i promijeniti način na koji proizvodimo energiju te posebno smanjiti dio fosilnih goriva u našoj proizvodnji energije. Ako to možemo učiniti iz svemira, to bi bilo apsolutno fantastično jer bi riješilo mnogo problema“, rekao je Josef Aschbacher, generalni direktor Europske svemirske agencije.

Ova ideja postoji već više od 50 godina, ali ju je bilo preteško i preskupo provesti, ali nagli pad troškova lansiranja i napredak u robotskoj konstrukciji u svemiru, utjecali su na to da ovaj projekt zaživi više no ikada ranije. “Ideja svemirske solarne energije više nije znanstvena fantastika. Potencijal postoji, ali sada moramo u potpunosti razumjeti tehnološki put prije nego što se donese odluka o pokušaju izgradnje nečega u svemiru“, rekao je dr. Sanjay Vijendran, znanstvenik koji vodi projekt.

Ključni fokus programa Solaris je utvrditi je li moguće solarnu energiju prikupljenu u svemiru prenijeti u električne mreže na Zemlji. Solarisov tim ranije je uspio dokazati da je moguće, sigurno i učinkovito, bežičnim putem prenijeti električnu energiju. Inženjeri su bežično poslali 2 KW energije prikupljene iz solarnih ćelija u kolektore udaljene više od 30 metara. Pothvat iz svemira je svakako ogroman korak naprijed, ali znanstvenici su optimistični.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.