voda naslovna (1)

Revolucionarni izum u pročišćavanju vode: Filter je na biljnoj bazi i uklanja 99,9% čestica mikroplastike

GREEN_300_listici_sredina

Od prirodnih materijala

Kanadski institut za bioproizvode na Sveučilištu u Britanskoj Kolumbiji (UBC) razvio je filter na biljnoj bazi, "bioCap", koji može ukloniti čak 99,9% čestica mikroplastike iz vode, a riječ je o održivom rješenju iz nekoliko razloga.

Možda biljke doista mogu dati rješenje za prijetnju zagađenja mikroplastikom? Znanstvenici s Instituta za bioproizvode na UBC-ju, kako piše SciTechDaily, otkrili su da se dodavanjem tanina piljevini može stvoriti filter koji zadržava gotovo sve čestice mikroplastike prisutne u vodi.

Iako je tehnologija još uvijek u eksperimentalnoj fazi, iz Instituta vjeruju da je moguće jeftino i učinkovito razviti ovaj novi proizvod, koji bi unio revoluciju u pročišćavanje vode.

Čestice mikroplastike su veliki izazov

Mikroplastika su sitni dijelovi plastike koji dolaze od propadanja potrošačkih proizvoda i industrijskog otpada. Dr. Orlando Rojas, ravnatelj Instituta, napominje da su istraživanja potvrdila da su gotovo sve vodovodne vode onečišćeno mikroplastikom i da će se više od 10 milijuna tona nepravilno zbrinutog plastičnog otpada raspršiti u okoliš do 2025. godine.

mikroplastika

“Većina dosad predloženih rješenja su skupa ili teško ih je implementirati. Predlažemo rješenje koje bi se potencijalno moglo prilagoditi kućnoj uporabi ili proširiti na gradske vodovodne sustave. BioCap filter, za razliku od plastičnih filtera, ne doprinosi daljnjem zagađenju jer koristi obnovljive i biorazgradive materijale: taninske kiseline iz biljaka, kore, drvo i lišće te piljevinu – nusproizvod koji je široko dostupan i obnovljiv.”

Učinkovit na različitim vrstama plastike

U istraživanju, tim je analizirao mikročestice koje se otpuštaju iz čajnih vrećica napravljenih od polipropilena. Primijetili su da njihov filter, “bioCap”, uhvati između 95,2 posto i nevjerojatnih 99,9 posto plastičnih mikročestica u vodi, ovisno o vrsti plastike.

“Postoje mikrofibre od odjeće, mikroperle iz čistača i sapuna, te pjene i kuglice od pribora, spremnika i ambalaže. Iskorištavanjem različitih molekularnih interakcija oko taninskih kiselina, naše rješenje bioCap moglo je ukloniti gotovo sve različite vrste mikroplastike”, ističe dr. Rojas.

Mikroplastika predstavlja sve veću prijetnju vodenim ekosustavima i ljudskom zdravlju, što traži inovativna rješenja. Doista, možda rješenje ovoga problema ipak nađemo u prirodi.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.