pexels-katie-e-3662773

Rentanje odjeće za bebe i trudnice: Biste li postali mjesečni korisnik ovakve trgovine?

GREEN_300_listici_sredina

Održivo i odgovorno raspolaganje odjećom

Odjeća za bebe i trudnice smatra se jednom od najneiskorištenije odjeće koju posjedujemo. Imajući to na umu, osnovana je online trgovina gdje mjesečno uz naknadu možete posuđivati dječju i trudničku odjeću. Kad beba poraste, zamijenite robicu većim brojem.

Pojam održive i cirkularne mode sve se češće spominje u medijima. Posuđeno, nanovo iskorišteno ili pak kupljeno u second hand trgovinama samo su neki od načina kako smanjiti potrebe za proizvodnjom, odnosno kupnjom novih modnih artikala, s obzirom na to da je opće poznato kako je upravo tekstilna industrija jedna od najvećih zagađivača okoliša u svijetu. Odjeća se najčešće nosi neko vrijeme, upitnog je materijala, a kasnije završi na nekom od kontejnera, a da bi se razgradila, treba proći barem stoljeće. Među najmanje iskorištenom odjećom tu je svakako u prvom redu ona dječja.

Količina odjeće za bebe i djecu zaista nekad premašuje mogućnost iskorištavanja jer se najmanjima nerijetko poklanja upravo odjeća, roditelji u zamahu kupe i više nego što je potrebno i na kraju dana beba dobiva na centimetrima, a sva silna robica nikada nije dobila priliku za “šetnju”. Mnogi se zbog toga odlučuju na dijeljenje među rodbinom i prijateljima pa tako omiljena haljina vaše kćerkice ili prve tenisice sina ponovno udahnu neki novi sjaj. No, ako vaši prijatelji nemaju još djecu, a rodbina su već godinama odrasli ljudi? Biste li pristali na posuđivanje dječje odjeće? Upravo je tome doskočila web trgovina Circos kojoj je opis djelatnosti upravo rentanje odjeće za bebe i trudnice.

Baš kao što mnogi posežu za online trgovinom novih artikala, tako i na Circosu možete šopingirati, ali na nešto drugačiji način – mjesečno posudite, platite, iskoristite i nakon toga vratite. Na ovoj stranici koja potiče održivost i cirkularnost i kako tvrde, ekološki odgovorno roditeljsvo uistinu ima svega; od kompletne odjeće za buduću majku i dijete pa sve do raznih modnih dodataka i to sve u raznim poznatim brendovima. Procedura online posuđivanja vrlo je jednostavna; korisnik odabere svoje omiljene artikle bilo koje marke u željenoj veličini, jedan po jedan, a pretplata na Circosu dostupna je od 19,50 eura mjesečno u vrijednosti od odabranih predmeta. Narudžba se u zemljama gdje je trgovina dostupna, šalje isti ili sljedeći radni dan. Kada korisnik posuđenu robu želi vratiti ili ju zamijeniti većim brojem, odjeća se šalje natrag i ponovno odabire svoju mjesečnu narudžbu.

Nakon što se odjeća vrati u trgovinu, tvrtka brine o vraćenoj odjeći koju šalje na kemijsko čišćenje, a u slučaju da je odjeća umrljana ili oštećena, Circos ne naplaćuje dodatne naknade. Prema procjeni danske konzultantske kuće PlanMiljø, članovi Circosa pomažu u uštedi prosječno 242 litre vode i 6 kilograma emisije CO2 mjesečno u usporedbi s roditeljima koji kupuju svu odjeću svoje djece. Da bi sve bilo prema ekološkim standardima, tvrtka je mislila i na ambalažu u kojoj šalju odjeću. “Koristimo biljne, biorazgradive i kompostirajuće kutije izrađene od kukuruznog škroba i ugljično su negativne za otpremu. Oni se lako mogu baciti u kompost s ostacima hrane i nestat će za otprilike 6 mjeseci. Kao i naša ambalaža, i naša međunarodna poštanska isporuka je ekološki učinkovita i odgovorna”, tvrde iz Circosa.

Trenutno je online trgovina dostupna u Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Švedskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, a u planu su im i nova širenja u kojima bi bilo sjajno da se nađe i Hrvatska u kojoj vjerujemo, ima zainteresiranih budućih roditelja za ovakav održiv i pametan način raspolaganja dječjom i trudničkom odjećom

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.