kelly-sikkema-7alo7OJVNVw-unsplash

Rekordno visoke cijene električne energije potvrđuju brži zeleni prijelaz, kaže EU

GREEN_300_listici_sredina

Tranzicija sve potrebnija

Rekordno visoke cijene energije u zemljama Europske unije pokazuju da se Europa mora odviknuti od fosilnih goriva i ubrzati prijelaz na zelenu energiju, izjavio je visoki dužnosnik EU-a za klimatske promjene.

Veleprodajne cijene električne energije u Europi udvostručile su se ove godine, potaknute faktorima uključujući visoke cijene ugljena i plina, skok cijena CO2 i nižu od uobičajene proizvodnje obnovljive energije. Zeleni dogovor EU-a nastoji preraditi gospodarstvo bloka kako bi se do 2050. godine postigla neto nulta emisija stakleničkih plinova – cilj koji će zahtijevati velika ulaganja u niskougljičnu energiju i infrastrukturu. “Da smo imali Zeleni dogovor pet godina ranije, ne bismo bili u ovoj poziciji jer bismo tada bili manje ovisni o fosilnim gorivima i prirodnom plinu”, rekao je izvršni potpredsjednik Europske komisije, Frans Timmermans, Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Timmermans je rekao da su, iako su cijene fosilnih goriva skočile, troškovi proizvodnje obnovljivih izvora energije ostali niski i stabilni. To bi trebalo potaknuti EU da ubrza svoju zelenu tranziciju, kako bi se većem broju građana osigurao pristup pristupačnoj obnovljivoj energiji, rekao je. Europske cijene ugljika, koje također utječu na cijenu električne energije, ove su godine skočile na rekordne vrijednosti, ali Timmermans je rekao da nisu glavni krivac za visoke troškove energije. “Samo se jedna petina povećanja cijena može pripisati rastu cijena CO2”, rekao je.

Njegove komentare potkrijepio je Ember, neovisno istraživačko tijelo za klimu i energiju, koje je izjavilo da je porast cijena električne energije u Europi “uglavnom uzrokovano visokim cijenama fosilnih plinova”. Ugovornim referentnim ugovorom EU-a o ugljiku trguje se oko 61 EUR po toni, što nije daleko od dosadašnjih maksimalnih vrijednosti ovog mjeseca jer su ambiciozniji klimatski ciljevi EU-a pomogli u povećanju cijena. Analiza Banke Španjolske objavljena prošlog mjeseca kaže da su cijene plina odgovorne za otprilike polovicu nedavnog skoka cijena električne energije u Španjolskoj, dok je ugljik uzrokovao petinu poskupljenja električne energije. Kako bi smanjila visoke troškove energije, španjolska je vlada rekla da će ograničiti cijene plina, smanjiti poreze i preusmjeriti dobit energetskih tvrtki. Također, planira prodati na dražbi 3,3 gigavata obnovljivih kapaciteta, nadajući se da će izgradnja čiste energije dugoročno sniziti cijene.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.