7a4139d5c29989cdb86542b22de3e629

Recept za veganski maslac sa samo 7 sastojaka koji se topi na tostu, a odličan je i za pečenje i prženje

GREEN_300_listici_sredina

Baš poput pravog maslaca

Ako ste vegan ili vam jednostavno ne odgovara mliječni maslac, probajte napraviti sami veganski maslac koji ima prekrasan okus i potrebno je samo oko 5 minuta da se napravi. Predivan je na kruhu, uz krekere, možete ga koristiti za pečenje i za prženje. Veganski maslac je generalno i zdraviji jer maslaci na biljnoj bazi često imaju manje zasićenih masnoća i više mononezasićenih masnoća koje su zdrave za srce, u usporedbi s običnim maslacem. Loša strana je da neki mogu biti jače obrađeni od drugih.

Iako se danas veganski maslac može lako pronaći u trgovinama, uvijek je bolje napraviti domaći. Pogotovo ako znate da velika većina kupovnih veganskih maslaca su više obrađeni nego tradicionalni maslac, i sadrži sastojke poput palminog ulja, emulgatora i konzervansa. Pa ako se vaša prehrana ne temelji na prerađenoj hrani, a ujedno ste u potrazi za zdravijom inačicom maslaca, ovaj recept je pravo rješenje za vas.

Domaći veganski maslac možete koristiti gotovo svugdje gdje biste koristili obični mliječni maslac. Ovaj maslac je prekrasnog puterastog okusa i ima okus skoro identičan pravom maslacu. Okus maslaca dolazi od veganske mlaćenice koja se dobiva od jabučnog octa pomiješanog s nezaslađenim sojinim ili bademovim mlijekom, i malo hranjivog kvasca. Rafinirano kokosovo ulje vrlo je neutralnog okusa, ali savršene teksture, pa omogućuje ovom veganskom maslacu da preuzme druge okuse koji su mu dodani. Dodatak prehrambenog kvasca će dati bolji okus maslacu, a kurkuma je tu zapravo samo zbog boje tako da ako vam što od tog dvoje smeta, slobodno ih izostavite.

U hladnjaku se jako stvrdne, tako da je u tom smislu dosta sličan tradicionalnom maslacu, ako ga želite mazati na kruh ili zašećeriti za pečenje, najbolje je da prvo malo omekša izvan hladnjaka. Primjetiti ćete da je njegova tekstura sklona mrvicama kada ga izvadite izravno iz hladnjaka, ali to nema nikakvog utjecaja na rezultat nakon mazanja. Da biste to izbjegli, pustite da prvo malo omekša.

Sastojci:

 • 1 šalica rafiniranog otopljenog kokosovog ulja
 • 2 žlice ulja od avokada
 • ⅓ šalice nezaslađenog sojinog ili bademovog mlijeka
 • 1 žličica jabučnog octa
 • 1 žličica prehrambenog kvasca
 • 1 mali prstohvat kurkume
 • ½ žličice soli

Upute:

 • Dodajte otopljeno rafinirano kokosovo ulje u posudu blendera zajedno s uljem
 • Dodajte jabučni ocat u nezaslađeno sojino ili bademovo mlijeko i promiješajte tako da se zgruša u mlaćenicu. Dodajte mlaćenicu u blender
 • Dodajte hranjivi kvasac, mali prstohvat kurkume i sol
 • Vrlo dobro izmiješajte dok ne postane glatko
 • Izlijte u posudu s maslacem i ostavite u hladnjaku dok se ne stisne
 • Izvadite iz hladnjaka nekoliko minuta ranije kada ga želite koristiti kako bi malo omekšao

Napomene

Bitno je da je kokosovo ulje rafinirano kokosovo ulje, a ne ekstra djevičansko kokosovo ulje. U hladnjaku ga možete čuvati do 2 tjedna. Ako vam je potrebno da traje duže, zamrznite višak i u hladnjaku držite samo ono što ćete upotrijebiti unutar 2 tjedna.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.