Recept za slasnu i laganu ljetnu pizzu od pirovog brašna

GREEN_300_listici_sredina

Spoj svega što volimo!

Brašna od cjelovitih žitarica postala su veliki hit i koriste se u pripremi različitih slanih i slatkih jela. Tako se u pripremi tijesta za pizzu sve češće koristi pirovo brašno. Ono daje finu hrskavu koricu, a pizza je još bolja kada ju obogatite raznim sezonskim povrćem.

S dolaskom ljeta i promjenom temperature, mijenja se i naša želja za određenom hranom. Sve više žudimo za laganom prehranom, salatama, voćem i naravno puno više tekućine. Još bolje je ako birate domaće voće i povrće koje je trenutno u sezoni. Ljeti ćemo na tržnici naići na povrće poput tikvice, rajčice, paprike, mrkve, brokule, cvjetače, patlidžana, luka, rukole i još bezbroj drugih vrsta. Super je što se to povrće može spojiti u razna jela, a jedno od njih je lagana ljetna pizza. Kako bi ova pizza bila zdravija, probajte napraviti sami svoje tijesto od pirovog brašna. Ova vegetarijanska pizza je idealna za sve ljubitelje ove brze i jednostavne poslastice, a mi vam donosimo upute kako ju napraviti.

Pir je drevno žito i srodnik je moderne pšenice, a po osjećaju i okusu slično običnom pšeničnom brašnu. Ovo cjelovito zrno sadrži puno vlakana te sadrži veće količine određenih minerala za razliku od pšeničnog brašna poput željeza, cinka i magnezija. Važno je naglasiti i da pirovo brašno nije bezglutensko, ali ga sadrži u puno manjim količinama od pšeničnog brašna te je puno lakše probavljivo i onima koji su alergični na gluten. U ovom receptu ćemo koristiti sir, tako da ako ste vegan slobodno svoju pizzu nadjenite s umakom od rajčice i povrćem, ili dodajte veganski sir.

Sastojci

Tijesto:

  • 1 šalica tople vode
  • 1 paket suhog kvasca 1 žličica meda
  • 2 šalice brašna + ¼ 1 žlica soli
  • 1-2 žlice maslinovog ulja

Umak za podlogu:

Možete koristiti umak od rajčice ili pesto kao podlogu.

Ostali sastojci:

  • 1 tikvica narezana na kriške ili rezance pola crvenog luka narezanog na kolutiće pola šalice kukuruza
  • 1 rajčica narezana na kriške pola paprike narezane na trakice 1 šaka rukole
  • 1 paket mozzarelle

.

Upute

Tijesto za pizzu:

  • U veliku posudu za miješanje stavite 1 šalicu brašna, kvasac, ulje, med i sol.
  • Polako dodajte toplu vodu i počnite miješati električnom miješalicom ili drvenom žlicom.
  • Miješajte dok smjesa ne postane glatka, otprilike 1-2 minute. Počnite dodavati po jednu i pol šalicu brašna dok se ne stvori mekano tijesto.
  • Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite 5-7 minuta ili dok tijesto ne postane mekano i glatko. Pazite da ne dodate previše brašna jer će vam kora biti tvrda.
  • Stavite tijesto u lagano nauljenu posudu i okrečite kako biste cijelo tijesto nauljili. Pokrijte posudu vlažnom kuhinjskom krpom i pustite da se odmara na toplom mjestu 20 minuta. Ako koristite aktivni suhi kvasac, pustite da se diže oko 60 minuta.

.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.