Đumbir je od davnina poznat po svojim ljekovitim svojstvima. U naše vrijeme postoje čak i istraživanja koja podupiru potencijalne zdravstvene koristi đumbira, a jedan od načina kako ga možete konzumirati je čuvena đumbirova voda.
Poznato je da se već dugo đumbir koristi kao učinkoviti tretman protiv mučnine, a jedno istraživanje iz 2015. godine navodi čak devet studija u kojima su pacijenti koristili đumbir za ublažavanje mučnine nakon operacija, nuspojave kemoterapije, virusne mučnine i jutarnje mučnine.
U jednom istraživanju koje je trajalo 12 tjedana znanstvenici su 41 osobu s dijabetesom tipa 2 u dvije skupine. Jedna je skupina svakodnevno uzimala 2 grama praha od đumbira, dok je druga skupina primala placebo. Osobe koje su uzimale đumbir imale su znatno smanjenje razine šećera u krvi.
U drugom istraživanju, znanstvenici su podijelili 10 muškaraca u dvije skupine. Jedna je skupina pila vodu od đumbira nakon doručka, dok druga nije. Muškarci koji su pili vodu od đumbira imali su veći osjećaj sitosti i manju potrebu za konzumiranjem posebne vrste hrane.
Đumbir može potaknuti cirkulaciju krvi i ograničiti nakupljanje kolesterola u jetri, također potiče otpuštanje probavnih enzima, poboljšavajući apsorpciju hranjivih tvari. Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima, đumbir ublažava simptome prehlade i štiti od infekcija. Redovita konzumacija đumbira može ojačati imunološki sustav i zaštititi tijelo od infekcija i kroničnih bolesti.
Konzumiranje đumbirove vode nema nuspojava, ali, osobe koje uzimaju lijekove za razređivanje krvi trebale bi se prije posavjetovati sa svojim liječnikom.
Također, ako ovu vodu pijete u prekomjernim količinama, mogu imati prolazne blage nuspojave kao što su nadutost, proljev ili žgaravica. Stoga, ako želite od đumbira uzeti najbolje, krenite malim dozama, čašom dnevno i postupno povećavajte, s tim da ne biste trebali prelaziti dozu od četiri šalice dnevno.
Kako napraviti đumbirovu vodu?
Voda od đumbira jednostavno se priprema, a može se konzumirati hladna ili topla. Najbolje je koristiti svježi korijen đumbira, koji možete pronaći u trgovinama.
- Naribajte 1,5 čajne žličice svježeg đumbira.
- Prokuhajte 4 šalice vode.
- Dodajte đumbir u vodu.
- Maknite vodu s vatre.
- Ostavite da đumbir odstoji oko 5 do 10 minuta.
- Procijedite tekućinu da uklonite komadiće đumbira.
- Pustite vodu da se dovoljno ohladi za piće ili je stavite u hladnjak i pijte hladnu.
Kako đumbir ima jak okus, đumbirovu vodu možete začiniti s malo meda i limuna.