Putujete li ovog ljeta u Italiju? Ove lokacije na jugu Toskane nipošto ne smijete preskočiti…

GREEN_300_listici_sredina

Tri odlična izleta u prirodu

Toskana je magična! Od renesansnih do utvrđenih srednjovjekovnih gradova, velebnih imanja, preko vinograda, maslinika do fantastične hrane i još boljeg vina - tako je lako zaljubiti se u Toskanu. No, postoji i ona druga strana ove popularne talijanske turističke destinacije koja uključuje sumporne terme, potonule ceste i drevne špilje u vulkanskim stijenama. 

Provela sam 12 dana na road tripu kroz Toskanu na kojem smo prošli skoro pa sve njezine dijelove. Istražili smo Firencu, Luccu i Pisu, vozili se kroz Chianti regiju i Val d’Orcia te stigli sve do samog juga. Iskreno, osobno me jug Toskane najviše oduševio. U ovaj dio Toskane još uvijek ne pristižu ogromne količine turista, na njezinim srednjovjekovnim uličicama i dalje vlada popodnevni odmor, a često ćete na pojedinim lokacija biti jedini stranci. Ovaj dio Toskane je odličan odabir ako volite provoditi vrijeme u prirodi te želite i prohodati koji kilometar. Donosim prijedloge odlična izleta u prirodu koji će vam pokazati jednu drugu stranu ove omiljene talijanske regije. 

Vitozza – izgubljeni grad drevnih Etruščana

Ovaj nekadašnji grad danas se smatra jednim od najvećih i najvažnijih drevnih nastambi na/u stijenama u cijeloj Italiji. Arheološko nalazište Vitozza smješteno je četiri kilometra od Sorana, a ulaz je, vjerovali ili ne, besplatan. 

Smatra se kako je grad izgrađen tijekom srednjeg vijeka, vjerojatno krajem 11. stoljeća oko dvorca kojeg je sagradila obitelj Aldobrandeschi unutar nekadašnjeg špiljskog grada iz doba Etruščana i Rimljana. Etruščani su vulkanske stijene iskoristili na najbolji mogući način. Shvatili su kako ih mogu jednostavno oblikovati te su tako u stijenama stvarali svoje nastambe. 

Na području Vitozze se nalazi čak 200 drevnih špilja, a na pojedinim opisima se vidi kako su ljudi u njima živjeli sve do kraja 18. stoljeća. Etruščani su razlikovali tri vrste špilja, a dijelile su se prema njihovoj namijeni. Manje špilje koje nisu toliko izložene suncu bile su korištene kao ostave. Nešto veće korištene su za životinje, dok one prostrane, okrenute prema suncu te ukrašene nišama, su imale prvenstveno stambenu svrhu. Nama je bilo potrebno oko dva sata hodanja i razgledavanja, a tijekom cijelog boravka bili smo jedini posjetitelji. Stoga smo imali osjećaj kao da smo protagonisti u nekom filmu o potrazi za izgubljenim blagom Etruščana. 

Via cave staze 

Etruščani na ovom području nisu samo ostavili svoje gradove i nekropole nego i takozvane potonule ceste. U pitanju su duboke ceste oko mjesta Pitigliano, Sovana i Sorano koje su Etruščani također udubili u vulkanske stijene. 

Prosječno su dotične ceste duboke čak 20 metara, a široke oko tri metra. Brojne priče kruže oko ovih fascinantnih potonulih cesta. Jedne govore kako su korištene za ceremonijalne svrhe prijevoza preminulih do nekropola. Druge pak govore da su napravljene prvenstveno u obrambene svrhe. Treće pak da su korištene za prijevoz namirnica i stoke. Istina se vjerojatno nalazi negdje između. 

Via cave sustav staza protežu se oko gore navedenih mjesta na jugu Toskane, a najveći broj ih se nalazi oko Pitigliana. Mi smo prohodali najpoznatiju Via Cave di San Rocco kojoj se pristupa iz grada Sorana. Dotična staza se smatra jednim od najljepših primjeraka ove vrste cesta. No, koju god odabrali, pogriješiti nećete jer je hodanje kroz njih jedno nezaboravno iskustvo. 

Odmaranje u sumpornim bazenima

Tijekom našeg boravka na jugu Toskane, posjetili i smo nešto popularniju atrakciju – Terme di Saturnia. U pitanju su prirodne sumporne terme čiji ispravan naziv je Cascate del Gorella, no putem društvenih mreža su postale znane kao Terme di Saturnia (nemojte se zbuniti, postoje i terme u gradu Saturnia). Upravo Instagram i YouTube su ovu lokaciju pretvorile u pravu atrakciju stoga nemojte očekivati da ćete u kaskadnim bazenima uživati posve sami. 

Terme di Saturnia uistinu izgledaju lijepo i definitivno nešto slično do sada nisam posjetila. Boja je uistinu tirkizna, voda na ugodnih 37,5 stupnjeva, a čak se, unatoč gužvi, ne čuju ni cika ni dreka. Prevladavaju odrasli posjetitelji koji su došli uživati ispod slapića i opustiti se od svih briga. Često je dovoljno skrenuti s poznatih turističkih destinacija i istraživati manje popularne dijelove. Dogodi se da otkrijete neke posve druge strane destinacije. A možda se u tom trenutku zaljubite još više. Mi jesmo…

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.