adam-gavlak-A9L1dhaQZJ4-unsplash

Putovanje vlakom nikad nije bilo popularnije: Donosimo najljepše rute u Europi

GREEN_300_listici_sredina

Čak dvije u našem susjedstvu

Vlak je, nakon bicikla, ekološki najprihvatljivije prijevozno sredstvo. Osim toga, putnicima nudi doživljaj samog putovanja prije dolaska na destinaciju. Donosimo neke od najljepših željezničkih ruta u Europi.

Putovanje vlakom jedan je od najstarijih načina kretanja, a danas garantira brzo i ekološki osviješteno putovanje kroz područja koja kriju mnogobrojne ljepote, a koje bi avionom jednostavno propustili. Osim toga, zbog starinske arhitekture i gurmanskih restorana, brojne željezničke postaje diljem Europe odredište su samo za sebe. Romantično putovanje vlakom otkriva čari putovanja do same destinacije, a ovo su neke od najljepših ruta u Europi.

Uz more i talijanska sela  

Među najljepši u Europi je Cinque Terre Express.  Riječ je o ruti koja povezuje pet pitoresknih talijanskih sela koji čine fantastične Cinque Terre. Talijanske željeznice garantiraju udobnost i fantastičan krajolik kroz koji prolazi vlak. Možete obići obalna sela Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso i Levanto.

Vlak vozi uz strme litice i Sredozemno more, a pogled iz kupea gotovo cijelom rutom oduzima dah. Prizori su to koji su uvršteni na UNESCO-ov popis Svjetske baštine. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 5 € za odrasle i 2,50 € za djecu od 4 do 11 godina.

Glacier Express 

Željeznica koja prolazi prekrasnim krajolikom je i ona preko švicarskih Alpa, između planinskih odmarališta Zermatt i St. Moritz. Poznat i kao najsporniji ekspresni vlak na svijetu, Glacier Express, nije za one putnike koji na svoje odredište žele stići u žurbi.

Kreće se brzinom od 30 kilometara na sat pa vožnja ukupno traje oko osam sati. Putovanje ovim vlakom podijeljeno je na četiri segmenta, što znači da se nakon određenog vremena vlak zaustavlja, a putnici mogu odabrati koliko dugo se žele voziti Glacier Expressom. U prometu je neprekidno od 1930. godine, a cijene ulaznica kreću se 135 eura za jednosmjerno putovanje.

U susjedstvu 

Pruga koja povezuje Mostar i Sarajevo u susjednoj Bosni i Hercegovini proglašena je kao jedna od najljepših u cijelom svijetu. Vožnja nudi pogled na bogate prirodne ljepote, cijelim putem od 129 kilometara, posebno uz rijeku Neretvu.

Cijena za redovnu kartu iznosi 11,90 KM, odnosno šest eura, što je sitnica naspram iskustva koje ova ruta nudi. Mostar je već ranije uvrštavan na popise najljepših europskih gradova prema CNN-u, koji je tom prilikom istaknuo glavno obilježje – Stari most. On je, kako su ranije naveli, jedan od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture, a izgradile su ga Osmanlije u 16. stoljeću.

Hogwarts Express 

Obožavatelji Harryja Pottera odmah će prepoznati ovaj krajolik. Ova ruta započinje u Fort Williamu u škotskom gorju u blizini najviše britanske planine Ben Nevis. Putnicima se tijekom cijelog putovanja pruža pogled na zelena brda, kristalno plava jezera, duboke doline i škotska sela.

Vrhunac je svakako prelazak preko vijadukta Glenfinnan s njegovim gracioznim zavojima i visokim stupovima, a pogledom na jezero Loch Shiel i jakobitski spomenik.  Vlak se nakratko zaustavlja na stanici Glenfinnan, a zatim prolazi gradove Lochailort, Arisaig i Morar. Na posljednjoj stanici u Mallaigu na zapadnoj obali Škotske, putnici imaju oko sat i pol za istraživanje prije povratka u Fort William. Cijena ovog putovanja iznosi oko 200 eura.

PHOTOS BY: Unsplash, Glacier Express, ZFBH, Cinque Terre / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.