Puštanje zmajeva

Puštanje zmajeva – najbolja i najzelenija igra za rješavanje stresa

GREEN_300_listici_sredina

Zanimljiva razonoda za cijelu obitelj doprinosi mentalnom zdravlju.

Šetnja, trčanje i vježbanje na otvorenom, obično u prirodi, izvrsni su za cijeli organizam. Druženje s obitelji, opuštena atmosfera, smijeh, lagana rekreacija još bolji. Puštanje zmajeva upravo je spoj svega navedenog.

Osjećaj slobode prva je asocijacija kada netko spomene vjetar. Kada u tu priču uklopite aktivnost puštanja zmajeva na zaigranom vjetru, čini se kao da je riječ o nekom avanturističkom snu.

Proljeće često zna biti promjenjivo, a dani sunčani i vjetroviti. Takvo vrijeme idealno je za puštanje zmaja. Stoga…sada je pravo vrijeme za najzeleniju igru i izradu svog eco friendly zmaja.

Puštanje zmajeva osigurava puno tjelesne aktivnosti za cijelu obitelj, a djeca uče biti u doticaju s prirodom, aktiviraju sva svoja osjetila i doživljavaju stvarne doživljaje. Onog trenutka kad ovladaju vještinom puštanja zmaja dobivaju osjećaj postignuća, koji ih dugo nosi, a time grade i svoje samopouzdanje. Zanimljiva razonoda za cijelu obitelj doprinosi mentalnom zdravlju, oslobađanju od stresa i blagotvorna je za sve uzraste. Djeca će kroz igru shvatiti koliko je priroda moćna, koliko je vjetar snažan, a pritom se sjajno zabaviti.

Nije slučajno da djeca u Japanu svakoga dana u školama najmanje sat vremena puštaju zmajeve u zrak. Oni duboko vjeruju da tako djeca najbolje jačaju svoj duh, um i tijelo. Zmajevi kao japansko nacionalno blago najprije su se rabili prigodom vjerskih proslava, a kasnije je izrada zmajeva postala prava umjetnost. Na kraju krajeva, Japanci su domaćini jednoga od najspektakularnijih svjetskih festivala posvećenih zmajevima.

Za puštanje zmajeva idealne su livade, mjesta uz rijeke, more ili neki drugi otvoreni prostor bez prepreka. Uz to je potreban umjereni vjetar koji ne mijenja smjer, a uz dobro društvo i zabava je zajamčena. Još vam samo nedostaje homemade zmaj i to je to!

A tehnika? Ukratko, prvi pokušaj izgleda ovako – okrenete leđa vjetru, podignete zmaja jednom rukom, a namotan kraj konopca držite u drugoj ruci. Kada osjetite da zmaj „hvata vjetar“ lagano ga pustite u zrak i malo potrčite.

Šetnja, trčanje i vježbanje na otvorenom, obično u prirodi, izvrsni su za cijeli organizam. Druženje s obitelji, opuštena atmosfera, smijeh, lagana rekreacija još bolji. Modro nebo i praćenje zmaja u tom plavetnilu, pak, korisno je za živce i mišiće očiju te oslobađa od umora i napetosti. Podizanje glave dobro je za vrat i kičmu, posebno za osobe koje dugo sjede, a izradom vlastitog šarolikog zmaja izrazit ćete svoju i kreativnost najmlađih članova obitelji. Kao spoj svega navedenog, najzelenija igra nešto je što morate probati čim vani primjetite prvi vjetar!

Za otkvačenog zmaja iz kućne radinosti, osim mašte, potrebne su sve stvari koje svi imamo kod kuće. Stare novine, ostatak lagane tkanine od zavjesa ili papir. Kako ga napraviti u par minuta, provjerite u videu!

 

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.