photo-of-girl-smiling-while-holding-black-smartphone-4145034

Aplikacije koje otkrivaju prirodnost kozmetike

GREEN_300_listici_sredina

Ove 4 aplikacije će vam reći koliko su prirodni proizvodi koje stavljate na kožu.

Prvi tragovi finih linija i bora na licu i vratu, akne, hiperpigmentacija i dehidracija kože samo su neki od slučajeva s kojima se susreću žene i muškarci današnjice.

Bez pretjeranog hype zaključka, 2020. godina je već sada obilježena proizvodima za njegu lica. Možemo za to okriviti pretjerani boravak u udobnosti vlastitog doma, no skin care industrija cvjeta i uvelike je dominantna nad dekorativnom kozmetikom.  Ipak često ishitrenom kupnjom etički neispravnih proizvoda koji donose kratkoročne rezultate samo problem učine još većim. Srećom, gadgeti i ovog puta spašavaju stvar ukoliko vam se ne čitaju sastojci koji su manje ili više prisutni u kozmetičkim proizvodima koje koristite svakodnevno ili povremeno. Izdvojili smo 4 aplikacije koje sadrže veliku bazu proizvoda te će vam jednostavnim skeniranjem barkoda ili upisivanjem imena proizvoda obavijestiti je li vaš proizvod pogodan za vašu kožu te sadrži li alergene.

Vjerojatno najpoznatija aplikacija ovog tipa je Think Dirty. Riječ je o aplikaciji koja u svojoj bazi podataka ima preko tisuće svjetski poznatih, ali i svima manje znanih proizvoda. Aplikacija jednostavnim iščitavanjem barkoda proizvoda prepoznaje o kojoj je vrsti proizvoda riječ, te automatski prikaže listu sastojaka koji sadrži. Ocjene se kreću od 0 do 10, u kojem najveći broj označava proizvod koji je rizičan i koji može izazvati alergijsku reakciju.

Think Dirty aplikacija
Think Dirty aplikacija

Među korisnicama beauty aplikacija popularizirala se i EWG, Environmental Working Group. Aplikacija je to koja osim proizvoda za higijenu i ljepotu, u bazi sadrži i određeni broj prehrambenih proizvoda i brandova. Ova aplikacija je među Amerikancima dostignula toliku popularnost da su neki poznati proizvodi iz supermarketa dobili certifikat „Potvrdio EWG“.

EWG aplikacija
EWG aplikacija

Aplikacija GoodGuide naglasak je stavila na proizvode čiju kvalitetu često zanemarujemo, no ne bismo smjeli. U bazi te aplikacije pronaći ćete preko 250 000 recenzija o proizvodima za higijenu kao i o proizvodima za čišćenje kućanstva. GoodGuide ocjenjuje proizvode od 0 do 10, dok je za razliku od Think Dirty aplikacije, ocjena 10 kod ove aplikacije provjerno dobar proizvod. Proizvodi koji imaju sastojke s crne liste se mogu dodatno ispitati, a u isto vrijeme GoodGuide izlistava slične proizvode s manje štetnim sastojcima od ovoga kojeg ste prvotno provjeravali.

CosmEthics, baš kao što joj i samo ime kaže, aplikacija je koja ispituje etičnost sastojaka u kozmetici. Ovo je jedna od prvih poznatih aplikacija ovog tipa na tržištu i razvila se iz start upa namijenjenog europskom tržištu u svjetski poznatu aplikaciju. Ideja kreativnog tima CosmEthics, skeniranje barkoda, zapravo je dala temelje za razvoj sličnih aplikacija.  Korisnike aplikacije se potiče da se i inače informiraju iz dodatnih izvora o štetnosti sastojaka jer nisu svi alergeni univerzalno reaktivni, točnije određeni broj ljudi dobije alergijsku reakciju na određeni alergeni sastojak.

CosmEthics aplikacija
CosmEthics aplikacija

PHOTOS BY: Pexels, Screenshots / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.