BFR2J4 Lobby of Radisson SAS Hotel. DomAquaree, Aquadom. Sealife. Unter den Linden. Berlin Mitte. Berlin.

Puknuo akvarij u centru Berlina, uginulo 1500 riba: Evo što je do sada poznato

GREEN_300_listici_sredina

Tragedija u Berlinu - ozlijeđeno dvoje ljudi

Uginulo je više od 1500 riba, dok su neke ribe na dnu akvarija možda preživjele, a drugih 400, koje su bile smještene u zasebnim spremnicima, evakuirane su jer su ti spremnici ostali bez struje.

U središtu Berlina u petak je pukao akvarij visok 16 metara. Ozlijeđene su dvije osobe, a uzrok incidenta, kako su priopćili iz berlinske vatrogasne službe, još uvijek nije poznat. Uginulo je više od 1.500 riba iz akvarija, poručio je glasnogovornik Union Investmenta, koji upravlja nekretninskim fondom koji je vlasnik akvarija.

“Akvarij je oštećen, voda curi. Još uvijek nije jasno što se dogodilo”, napisali su berlinski vatrogasci na Twitteru.
Gradonačelnica Franziska Giffey opisala je puknuti spremnik kao “pravi tsunami”, ali je istaknula da je sve moglo biti i puno gore. “Unatoč razaranju, imali smo puno sreće. Da je akvarij puknuo samo sat vremena kasnije, kada ondje ima više ljudi, imali bismo puno više ozlijeđenih”, rekla je.

Kako javlja Deutsche Welle, do sada je poznato da se oko 5:45 začula vrlo glasna buka, a dijelovi fasade hotela u kojemu se nalazio akvarij urušili su se na ulicu, poručio je glasnogovornik policije. Iznimno velika količina vode izlila se na ulicu, a područje je bilo prekriveno krhotinama stakla i mrtvim ribama. Svih 400 gostiju iz hotela Radisson evakuirano je. Policija još uvijek istražuje što se dogodilo, ali trenutno nema naznaka da je bilo riječ o kaznenom djelu. Vanjske temperature u glavnom gradu Njemačke naglo su pale posljednjih dana, a u petak su ujutro izmjerene na oko -7 stupnjeva Celzijevih.

Nije bilo šanse za preživljavanje

Lokalne vlasti iz okruga Berlin Mitte poručile su da su neke ribe na dnu akvarija možda preživjele, dok je drugih 400, koje su bile smještene u zasebnim spremnicima, evakuirano jer su ti spremnici ostali bez struje. “Velika je tragedija da za 1500 riba nije bilo šanse za preživljavanje”, rekao je Almut Neumann, okružni dužnosnik odgovoran za pitanja okoliša. Berlinski zoološki vrt pristao je prihvatiti preživjele ribe.

Zgrada DomAquaree nalazi se samo 350 metara od Berlinske katedrale i u njoj se nalazi akvarij Sea Life zajedno s takozvanim AquaDomom, golemim spremnikom koji je bio dom za oko 1500 vrsta tropskih riba.Bio je napunjen s milijun litara slane vode. Popularna turistička atrakcija, AquaDom je “najveći samostojeći cilindrični akvarij na svijetu”, stoji na njihovim službenim stranicama. Akvarij je bio dom za 1500 morskih riba, 100 različitih vrsta, a navodno je moderniziran u ljeto 2020. godine.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.