meelika-marzzarella-1dkPi4dmiw0-unsplash

Ptičja gripa hara Velikom Britanijom, uginulo 600.000 purica: ‘Ovo je traumatično’

GREEN_300_listici_sredina

Izrazito zarazan virus

U Velikoj Britaniji smatraju da je virus na njihove farme došao izvana, preko divljih ptica. Uzgajivači kažu da nisu sigurni hoće li doći do poskupljenja, ali očekuju probleme s opskrbom purana iz slobodnog uzgoja.

Ptičja gripa vlada Velikom Britanijom. Zbog ove je bolesti uginula čak polovica purana iz slobodnog uzgoja, koja se trebala naći na policama trgovinama za Božić. Kako je rekao Richard Griffiths, izvršni direktor Britanskog vijeća za perad, od 1,3 milijuna ptica koje se uzgajaju, uginulo je gotovo 600.000, prenosi BBC.  Ove je godine od visoko zaraznog soja H5N1 uginulo na desetke tisuća ptica diljem svijeta, a u Ujedinjenom Kraljevstvu smatraju da je virus došao izvana preko divljih ptica. Prvi su se slučajevi pojavili u Norfolku, Suffolku i dijelovima Essexa, zbog čega je Vlada uvela obaveznu mjeru držanja ptica u zatvorenim prostorima.

Uginuće ptica veliki je udarac na industriju peradi u toj zemlji, rekao je Griffiths u svom obraćanju britanskom parlamentarnom odboru za okoliš, hranu i ruralna pitanja. Dodao je da je trenutno pod kontrolom 36 posto farmi peradi zbog potencijalnog širenje virusa. Uzgajivači kažu da nisu sigurni hoće li doći do poskupljenja, ali očekuju probleme s opskrbom purana iz slobodnog uzgoja.

Obraćajući se i parlamentarnim zastupnicima, Paul Kelly, vlasnik mrijestilišta purana koji opskrbljuje farme diljem Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je odboru da misli kako će doći do problema samo s opskrbom te da to ne bi trebalo utjecati na povećanje cijena. Ipak, moglo bi doći do nestašice. Iz Ministarstva za okoliš, hranu i ruralna pitanja i Britanskog vijeća za perad kazali su kako ne bi trebalo biti problema s drugim vrstama peradi.

Glasnogovornik spomenutog Ministarstva rekao je da je u tijeku suradnja s poljoprivrednicima kako bi se uvele preventivne mjere za zaustavljanje širenja ove bolesti. Dodao je da je u Velikoj Britaniji do sada zbog zaraze ubijeno gotovo 1,4 milijuna purica. Inače se godišnje u toj zemlji uzgoji oko 11 milijuna purica, što znači da će ponude biti, ali znatno manje. Nedavno uvedene mjere dopuštaju poljoprivrednicima da ubiju i zamrznu purice, guske i patke i prodaju ih kao svježe uoči Božića. Promjena bi trebala pomoći proizvođačima da izbjegnu rizik od gubitka svojih jata u odstrelu ili zbog bolesti.

Jedan od uzgajivača čiji je posjed trenutno pod mjerama je Kelly, koji je za BBC rekao da su trenutno pogođena tri njegova objekta ističući pritom da je izbijanje zaraze posebno teško pogodilo male proizvođače purana. “Jedan čovjek kojeg poznajem u Norfolku, divan mali posao… opskrbljivao je mesnice, lokalne restorane. Sve što je imao mu je nestalo i on sad nema posao“, rekao je. “Nijedan farmer to ne želi dobiti. To je razarajuće i mentalno traumatično za ljude“, rekao je.

 

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.