Ptići iz Donje Zdenčine čekaju ime: Možete sudjelovati u važnom događaju u životu malih roda

GREEN_300_listici_sredina

Očuvanje vrsta

U gnijezdo roda, u Donjoj Zdenčini, 6. su svibnja došle prinove, a sada je vrijeme da mališani dobiju svoje ime. Iz JU Zeleni prsten pozivaju sve ljubitelje ptica da sudjeluju u ovome posebnom događaju.

U selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, u Donjoj Zdenčini, iz Javne ustanove Zeleni prsten postavili su kameru iznad jednoga gnijezda. Stoga, na njihovoj službenoj stranici 24 sata možete pratiti što se događa u gnijezdu roda pa smo tako vidjeli trenutak kada su doselile, kada je rodan pripremao gnijezdo, a dočekali smo i radosni događaj – trenutak kada je troje ptića došlo na svijet.

Točno 6. maja ove godine tri mlade rode promolile su svoje kljunove iz jaja, a mama roda nježno se brinula za njih. No djelatnici iz JU Zeleni prsten, koji vrše monitoring roda na ovome području, odlučili su mališanima dati ime.

rode u gnijezdu

“Naša tri snažna ptića su sve veća i veća! Preživjela su i hladnoću i obilnu kišu i zaslužili su dobiti imena. Pomozite nam odabrati imena za malene rode”, napisali su u svojoj objavi na Facebooku.

Svoje prijedloge za imena ovim slatkišima, uz kratka obrazloženja, možete napisati u komentarima na Facebook stranici JU Zeleni prsten, a djelatnici će odabrati pet najboljih prijedloga. Kao i sve aktivnosti JU Zeleni prsten, biranje imena za male rode služi kako bi se ova vrsta popularizirala u javnosti u svrhu očuvanja ovih ptica i njihova staništa.

PHOTOS BY: Facebook JU Zeleni prsten/Unsolash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.