pexels-daria-shevtsova-3629537
PHOTO BY: Pexels / Sva prava pridržana.

Postanite vegetarijanac na jedan dan! Saznajte zašto…

GREEN_300_listici_sredina

Malim promjenama do velikih rezultata

Što kada bismo vam rekli da se ne morate zauvijek odreći mesa da biste bili zaslužni za boljitak zdravlja i okoliša?

UN procjenjuje da mesna industrija generira gotovo jednu petinu stakleničkih plinova koji ubrzavaju klimatske promjene što dovodi do zaključka da ono što jedemo itekako utječe na naš okoliš. Kada uzmemo u obzir procjenu da bi do 2050. godine populacija Zemlje trebala porasti na više od 9 milijardi ljudi te da trošimo prirodne resurse brže nego što ih Zemlja može proizvesti, itekako trebamo razmisliti o svojim prehrambenim navikama. Do tada se  očekuje da će globalna konzumacija mesa dvostruko porasti u odnosu na razine kraja dvadesetoga stoljeća, odnosno od 229 milijuna tona do 465 milijuna tona. Ako ovako nastavimo, do 2050. godine trebat će nam ekvivalent od tri planeta da bismo zadovoljili svoje trenutne potrebe.

Premda se mnogima vegetarijanstvo čini kao prolazni trend, činjenica je da se sve više ljudi okreće takvoj vrsti prehrane nakon edukacije o njezinim pogodnostima na zdravlje i okoliš. Možda vam se čini nevjerojatno ili da ne možete potaknuti značajne promjene, ali konzumiranja namirnica isključivo biljnoga podrijetla barem jedan dan u tjednu može puno dobroga donijeti i rasteretiti preopterećenu Zemlju.

Vegetarijanska prehrana koristi manje vode, dok su potrebe za vodom zbog uzgoja životinja goleme. Procjenjuje se da je potrebno više od 15 tisuća litara vode za proizvodnju jednog kilograma mesa. Samo za proizvodnju dva kilograma pilećih prsa potrebno je 542 litre vode, dovoljno da napunite kadu 6,5 puta.

Stočarska industrija postaje vrlo veliki izvor emisije štetnih plinova koji dovode do efekta staklenika, a time i do klimatskih promjena. Postaje i vrlo bitan izvor cjelokupnih emisija ugljičnog dioksida, a to je povezano i s činjenicom da se šume, koje su prije apsorbirale ugljični dioksid, neprestano uništavaju kako bi se napravilo mjesta novim pašnjacima i poljima za sađenje usjeva za prehranu životinja. Još jedan čimbenik u ovome kontekstu odnosi se na transport usjeva uzgajanih za prehranu stoke na velike udaljenosti što također vodi do povećane potrošnje fosilnih goriva čiji je rezultat daljnje ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu. Međutim, ugljični dioksid je samo jedan od štetnih plinova koji uzrokuju efekt staklenika.

Osim što biljna prehrana pomaže u smanjenju zagađenja okoliša, globalnog zatopljenja i očuvanju dragocjenih resursa pitke vode, ona dokazano poboljšava zdravlje. Smanjuje rizik od oboljenja od raka, dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila te pretilosti. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da 90% hrvatske populacije konzumira manje voća i povrća od preporučene količine, a Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” donosi šokantan podatak da svaki drugi građanin umre od bolesti srca i krvnih žila. Promjena prehrane je dobar korak prema promjeni takve statistike.

Mnoge zemlje svijeta već prakticiraju “Green Monday”, odnosno ponedjeljak kao dan bez mesa. Riječ je o kampanji koja ima za cilj podizanje svijesti građana o važnosti zdrave prehrane i utjecaja proizvodnje hrane na okoliš. Kampanji “Zeleni ponedjeljak” se pridružite i vi, postanite vegetarijanac jednom tjedno u korist poboljšanja zdravlja, očuvanja okoliša i zaštite životinja.

Ako vam nedostaje inspiracije, slasan vegetarijanski recept za dobar početak zdravih navika potražite OVDJE.

Patlidžan s mozzarellom vladat će vašim jesenskim jelovnikom

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.