Genijalan zero waste podhvat - iskoristite bundevu od koštica do kore

Genijalan zero waste pothvat – iskoristite bundevu od koštica do kore

GREEN_300_listici_sredina

Kuhajući svjesnije, prestat ćete bacati korisne ostatke hrane i upotrijebiti svoju kreativnost. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Kuhanje "od korijena do stabljike" odnosno od "sjemenke do kore" u ovom slučaju, može se primijeniti na gotovo sve vrste voća i povrća. S bundevom je ipak najlakše pa krenimo...

Kraljica jeseni. Ovu zasluženu titulu bundeva nosi zbog jako puno razloga.

Ona je povrće puno beta karotena koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Ona je puna vitamina C, koji nam je neophodano u hladnim jesenskim danima. S njom se jako lako kuhaju i juhe i deserti. A povrh svega, bundeva je zero waste, od glave do pete…ili bolje reći, od koštice do kore.

Čitajte dalje i bundeva postaje pravi pothvat – i u kuhinji i izvan nje.

GRICKALICA ZA 10

Sjemenke bundeve zdrave su grickalice. Možete ih jesti samostalno kao zdravi međuobrok ili dodati salatama, juhama i brojnim drugim jelima.

Odstranite meso od koštica, operite koštice u vodi i posušite papirnatim ručnikom. Rasprostrite koštice na papir za pečenje pa stavite sušiti u prethodno zagrijanu pećnicu na 120 Celzijevih stupnjeva oko 15 do 20 minuta.

ČIPS OD KORE

Kore od povrća su, također, jedan od najiskorištenijih dijelova plodova zemlje. Bundevina kora bogata je vitaminima C i B6 te kalijem, manganom i bakrom. Koru možete ispeći u pećnici – napraviti čips sa žličicom maslinovog ulja i nekog začina. Dakle, sljedeći put kada meso bundeve pretvorite u juhu, umak ili nešto treće, koru nemojte baciti.

KUHANJE

Odabir kuharskih tehnika samo je početak u pripremi jela od bundeve. Kuhanu bundevu upotrijebite s maslacem kao samostalno jelo ili prilog, za pripremu umaka i hladnih salata. Pirjana bundeva može biti sastavni dio variva samostalno ili s drugim povrćem, kao dio nadjeva za palačinke, savijače, pite najčešće u kombinaciji sa svježim sirom, a pečena je sama za sebe delicija. Juha, rižoto, umak, puding, brownie, salata – na vama je da odlučite u što ćete ju pretvoriti.

KOZMETIKA

Nakon kuhanja, ostalo vam je još pirea od bundeve i ne znate što s njime? Sjajno! Maska za lice spremna je čim jednoj žlici pirea dodate žlicu jogurta, žlicu meda i žlicu sode bikarbone. Sve sastojke zajedno promiješajte. Masku stavite na prethodno očišćeno lice i ostavite 10-15 minuta. Isperite toplom vodom, a potom hladnom vodom kako biste zatvorili pore. Moguć je lagani osjećaj peckanja zbog sode bikarbone. Bundeva ne pomaže samo kod starenja već i kod tena bez sjaja kao i pigmentacijskih mrlja.

JESENSKI SVIJEĆNJACI

Što kažete na ideju da izdubite bundevu i u nju stavite raznoliko cvijeće ili pak svijeće? Od malih bundeva možete napraviti preslatke svijećnjake. Kraljica jeseni neka vam posluži i za dekoriranje stola za jelo, pa primjerice u izdubljenu bundevu stavite lućice ili omiljene mirisne svijeće.

VAZE 

Baš kako ste od malih bundeva napravili svijećnjake, od onih većih napravite genijalne vaze. Suho cvijeće, jesenski plodovi koje ste ubrali na izletu u šumi ili mirisne osušene kore citrusa izgledat će veselo i chic u svakom domu.

NOĆ VJEŠTICA

Trebamo li još nešto napisati? Rezbarenje i ocrtavanje bundeva može početi!

Iako zero waste u kuhinji nije novi koncept, takozvano kuhanje “od korijena do stabljike”, u posljednje vrijeme, u sve većem je fokusu onih koji žele svjesnije kuhati i smanjiti otpad. Naime, većina suvremenih kuharica savjetuje rezanje, usitnjavanje i guljenje povrća i voća pa ne čudi što velika količina jestivih i hranjivih dijelova plodova voća i povrća završava u smeću, po nekim podacima čak 35 posto ukupnog otpada.

Kuhajući svjesnije, prestat ćete bacati korisne ostatke hrane i upotrijebiti svoju kreativnost.

PHOTOS BY: Freepik, Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Nemoj pozeleniti, jer je stigao još jedan mail.

Prijavi se na ovaj newsletter i okreni novi list! 

Vezani članci

Više sa Green.hr

EBRD je ovaj program pokrenuo 2016. godine na razdoblje od 5 godina.
Istraživanje otkriva da ljudi silno žele zdraviji i održiviji život.
Osim jednostavnosti korištenja u kuhinji, još je jedna prednost ovog prezrelog voća.
Zatečen je ostao velikodušnošću kojom su ga dočekali ljudi koje je susretao putem.

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2020 © Sva prava pridržana GREEN.HR
cookies

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti