Sezonsko, sezonsko i samo sezonsko

Sezonsko, sezonsko i samo sezonsko

GREEN_300_listici_sredina

Najlakši put do kupovanja svježeg voća i povrća znači podržavanje lokalnog.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
I dok smo u vrijeme oskudnih zimskih mjeseci možda ograničeni na samo neke plodove jeseni ili zimnicu, proljeće i ljeto pa i jesen imaju svoje čari i prava mala povrtna i voćna blaga.

U suvremeno doba kada svježe voće i povrće sve manje ljudi uzgaja u svom vrtu, a sve više pronalazi na policama dućana na koje je pristiglo iz dalekih krajeva, sasvim je razumljivo da ćemo ponekad izgubiti trag o onome što je trenutno u sezoni i zaboraviti na važnost prehrane kreirane upravo oko tih svježih namirnica.

Bake i mame savjetuju nam da ne kupujemo hranu izvan sezone, ali unatoč visokim cijenama i puno slabijim nutritivnim karakteristikama mnogi od nas vole barem probati, primjerice, jagode koje dođu na tržište prije nego što je počela njihova prava sezona.

Sezonske namirnice prate prirodni tijek sazrijevanja biljaka i s polja do stola dolaze u trenutku maksimalne zrelosti te stoga omogućavaju najviše koncentracije hranjivih tvari. S druge strane, namirnice koje dozrijevaju sezonski dozrijevaju u svom prirodnom okruženju, a ne u plastenicima te nisu uvezene iz različitih krajeva svijeta pomoću raznoraznih transportnih sredstava, što dodatno pridonosi njihovoj kvaliteti. A na kraju krajeva, pridonosi kvaliteti cijelog eko sustava i zdravlja okoliša općenito.

Sezonska je hrana riznica mnoštva nutrijenata, vitamina, mineralnih tvari i antioksidansa. Stoga je prehrana koja prati prirodni tijek dozrijevanja hrane biljnog podrijetla najbolji izbor za zdravlje i vitalnost organizma.

Sezonsko

Cijelim svijetom, pa čak i u različitim dijelovima jedne zemlje, sezonska prehrana može varirati zbog razlike u klimatskim uvjetima. Ali svejedno, prateći osnovna načela činimo dobro našem organizmu. I dok smo u vrijeme oskudnih zimskih mjeseci možda ograničeni i orijentirani na samo neke plodove jeseni ili zimnicu, proljeće i ljeto, a svakako i jesen imaju svoje čari i prava mala povrtna i voćna blaga.

Dobro je znati što nam koja sezona donosi i svaku od njih dočekati s osmijehom, loncima i kuhačom!

Godišnjem dobu koje simbolizira buđenje odgovaraju namirnice koje omogućavaju čišćenje i novu energiju. Poželjno je fokusirati se na lagano, lisnato povrće pa se u proljeće na tanjuru uglavnom trebaju naći blistva i špinat, ali i razne druge salate. Grašak, rotkvice i šparoge vladaju proljetnim receptima, a od začina se okrenite svježem peršinu i bosiljku. Što se voća tiče, šarenilo nastupa. Borovnice, trešnje, jagode i marelice dobrodošle su od jutra do mraka.

U svijetlim ljetnim mjesecima preporučuje se hrana koja rashlađuje. Takve namirnice uključuju voće poput lubenica, jabuka, krušaka i šljiva te povrće kao što su tikvice, brokula, cvjetača i kukuruz. Dobrodošli začini su metvica i korijander, a sirova prehrana izvediva je tijekom cijelog dana.

U razdoblju jesenskih žetava počinjemo pomalo zagrijavati organizam. To je vrijeme konzumiranja mrkve i batata, a luk i češnjak dobar su prijatelj u svakoj kuhinji. Među voćem, glavnu ulogu imaju naranče i šipak kao najveći izvori vitamina C. Za deserte uvijek posegnite za kestenom i bundevom, a oko začina ne dvojite oko đumbira ili kurkume, jer odgovor je – oboje!

Najhladnija sezona zahtijeva isključivo namirnice koje će nam pomoći da duže zadržimo toplinu. I dalje su mrkva, luk i češnjak odlični partneri za zdravu prehranu no zimi su najveći prijatelji organizma kupus, prokulice i krumpir te kraljica među citrusima – mandarina. A začini? Pa cijela zima miriše na cimet i kim!

Krumpiri

Iako pristupačnost egzotičnih vrsta i prisutnost povrća i voća koje nije u sezoni na naš tanjur donosi raznolikost nezamislivu prije samo par godina, ima još jedan eco friendly argument u korist okretanju sezonskoj hrani. Biranje sezonskog voća i povrća zapravo je biranje lokalno uzgojenih namirnica. Tako najlakši put do kupovanja svježeg voća i povrća znači podržavanje lokalnog.

Zdravo i održivo, ukratko. Zadovoljili ste jedan od prvih kriterija za zeleniji način života.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Nemoj pozeleniti, jer je stigao još jedan mail.

Prijavi se na ovaj newsletter i okreni novi list! 

Vezani članci

Više sa Green.hr

L’ADRIA svojim djelovanjem želi potvrditi status društveno odgovornog brenda s jasnom green filozofijom.
EBRD je ovaj program pokrenuo 2016. godine na razdoblje od 5 godina.
Istraživanje otkriva da ljudi silno žele zdraviji i održiviji život.

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2020 © Sva prava pridržana GREEN.HR
cookies

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti