close-up-tasty-potato-with-fork

Punjeni batat je recept kojeg morate isprobati ovaj mjesec

GREEN_300_listici_sredina

Postoji li bolji način za završiti dan od isprobavanja jesenskih delicija koje će nas grijati i pružiti nam okrijepu?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Prvo zahlađenje i oblačniji dani zahtjevaju hranjive obroke toplih aroma. Batat se može peći, pržiti, kuhati i puniti te koristiti u pripremi slastica, njoka i tjestenina. Nije li ovaj popis dovoljan razlog da ga već danas kupite na tržnici?

Iako ga zapadne kulture nazivaju “sweet potato” što znači “slatki krumpir”, batat uopće nije krumpir. Jedina sličnost s krumpirom je gomoljkasti oblik. Osim narančastog batata bogatog beta karotenom, postoje još i bijeli i ljubičasti batat, a jednom kad izabere “svoju” boju, spremni ste za recept koji će vas oduševiti – punjeni batat s kvinojom i povrćem.

Batat možete kupiti na tržnicama, a sezona mu počinje u jesen pa će ih sada biti najviše u ponudi. Baš sada, kada ih je lako pronaći, napravite pečeni punjeni batat i uživajte u šarenom jelu s kojim ćete se lako rješiti ostataka ručka. Primjerice, ostalo vam je malo bolonjez umaka ili tofua? Te ostatke možete lako kombinirati s malo sira i hrpom povrća. Ako se u hladnjaku ipak ne mogu naći viškovi, ovaj je recept vaš!

 

PHOTOS BY: Unsplash, Freepik, Pexels / Sva prava pridržana

Sastojci

150
grama
Kvinoja
450
ml
Voda
2
Kom
Batat
100
grama
Kuhani slanutak
3
Velike žlice
Kuhana leća
100
grama
Grah iz konzerve
po želji
mg
Paprika
po želji
mg
Tikvica
Prstohvat
Sol
Prstohvat
Papar
Prstohvat
Chilli u prahu
2
Velike žlice
Maslinovo ulje

Priprema

1.
Kvinoju stavite u vodu, posolite i kuhajte 20-ak minuta na laganoj vatri dok voda ne ispari pa ju pomiješajte sa slanutkom, lećom, grahom, paprikom i začinima.
2.
Batat operite, prerežite, polijte maslinovim uljem i pecite u pećnici na 180 stupnjeva 45 minuta, ili dok ne omekša.
3.
Sredinu pečenog batata lagano zgnječite vilicom i napunite kvinojom i povrćem. Možete sad sve skupa staviti na 2-3 minute u pećnicnu.
4.
Toplo jelo poslužite uz grčki jogurt ili vlastiti bijeli umak.

Nemoj pozeleniti, jer je stigao još jedan mail.

Prijavi se na ovaj newsletter i okreni novi list! 

Vezani članci

Više sa Green.hr

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2020 © Sva prava pridržana GREEN.HR
cookies

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti