Pita od krumpira i sira je ukusna nedjeljna poslastica

GREEN_300_listici_sredina

Za sve slanoljupce

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Malo tko može odoljeti finim pekarskim delicijama, a pita je svakako kraljica okusa! Zato vam donosimo jedan malo kompliciraniji, ali za prste polizati, recept!

Slatke ili slane, s razvučenim ili lisnatim tijestom, pitama jednostavno nema konkurencije! Ovaj ukusan snack s pravom dobiva izreku “easy as pie”. Volimo je kombinirati kao samostalan obrok, a još nam je draža u slanoj kombinaciji, uz jogurt, kiselo mlijeko ili uz šalicu mlijeka. Također, možete birati hoće li biti od zobenog, rižinog ili kokosovog mlijeka. Razvučeno tijesto je uvijek bolji odabir od kupljenog lisnatog tijesta jer možete sami začiniti po želji i imati optimalan omjer slanosti u tijestu i samim namirnicama.

Pita od krumpira i sira idealan je vege obrok, slastica kojoj je teško odoljeti. Naravno, krumpir i sir su namirnice koje su same po sebi poprilično zasitne, no to ne znači da morate štedjeti na drugim začinima. Jedan od glavnih sastojaka koji povezuje sve okuse svakako je luk koji uz pomoć topline postiže karamelizaciju i jelu daje puniji okus. Prednost ove pite je što ima jednako dobar okus i sa sirom i sa zamjenama za sir. Složite ovu neodoljivu pitu po jednostavnom receptu!

PHOTOS BY: Freepik, Pexels / Sva prava pridržana

Sastojci

750
grama
Krumpir
100
ml
Crème fraîche
Prstohvat
Muškatni oraščić
Nariban
Kom
Brašno
Za posipanje tepsije
375
grama
Blok lisnatog tijesta
2 bloka
250
grama
Camembert
Veganska alternativa
1
Kom
Jaje
Tučeno
1
Kom
Ljutika
Sitno nasjeckana
2
Čajne žličice
Dijon senf
2
Velike žlice
Vinski ocat
100
ml
Maslinovo ulje
500
grama
Cikorija
Sitno nasjeckana

Priprema

1. korak
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Krumpir dodajte u posudu s hladnom vodom, pustite da zavrije i kuhajte 2 minute. Ocijedite dobro, nagnite natrag u lonac i pomiješajte s krem ​​kremom. Začinite, pospite po muškatnom oraščiću i ostavite sa strane.
2. korak
Pošpricajte radnu površinu brašnom, razvaljajte prvi blok tijesta u krug širine oko 28 cm i stavite na tepsiju. Na sredinu peciva rasporedite trećinu krumpira, a zatim dodajte sir. Ostatak krumpira položite oko sira, ostavljajući rub od 1 cm na rubu peciva.
3. korak
Preostalo pecivo razvaljajte u krug širine oko 30 cm, po potrebi zaprašivši s još brašna. Rubove peciva na pladnju premažite jajetom, a zatim prekrijte veći krug i dobro zatvorite bočne strane, savijajući ih u krugu. Potreban je čvrst kalup kako se sir ne bi prelijevao.
4. korak
Sve premažite jajetom i stražnjim dijelom noža lagano zabodite spiralu u tijesto. Pecite pitu 30 minuta dok ne porumeni i dok se ne napuše. Čim pita izađe iz pećnice, glazirajte s još malo jaja i ostavite da se hladi 5 minuta.
5. korak
U međuvremenu umutite luku od luke, senfa, octa i ulja. Stavite cikoriju u posudu i prelijte preljevom. Pitu poslužite izrezanu na mutne klinove, sa salatom sa strane.

Nemoj pozeleniti, jer je stigao još jedan mail.

Prijavi se na ovaj newsletter i okreni novi list! 

Vezani članci

Više sa Green.hr

Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive.
Prvi Festival zdravlja održava se 3. listopada u Maksimiru.
Posljednjih 7 godina brend ALDO ulaže napore u stvaranje proizvoda koji nisu štetni za okoliš
Zalažu se za povećanje svjetske zajednice ljudi zainteresiranih za održiv način života i odgovorna putovanja.

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2020 © Sva prava pridržana GREEN.HR
cookies

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti