Adidas ima hit tenisice – izrađene su od 11 recikliranih plastičnih boca!

GREEN_300_listici_sredina

Odlična ideja slavnog sportskog branda

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
U suradnji s polpularnom globalnom mrežom za zaštitu okoliša Parley for the Oceans, adidas je lansirao novi model eko održivih tenisica i to pet godina nakon lansiranja prototipa Parley UltraBOOST DNA

Kada se spoje moda i ekologija, sjajne se stvari mogu dogoditi. Najbolji primjer za to je svježa ideja iz kreativne tvornica adidas novi model tenisica Parley UltraBOOST DNA, nastavak prototipa sportske cipele nastale 2015. Suradnja između adidasa i globalne mreže za zaštitu okoliša Parley for the Oceans započela je prije 5 godina s ciljem okončanja globalne plastične krize, predstavljanja eko inovacija i  promjene u industriji, a revolucijom materijala jednokratnu plastiku u potpunosti zamijeniti manje štetnim materijalima.

Ova značajna svjetska suradnja predstavljena je prije pet godina u Ujedinjenim narodima u New Yorku, gdje je Cyrill Gutsch, osnivač i izvršni direktor Parleyja, predstavio ambicioznu viziju: strategijom nazvanom Parley AIR okončati zagađenje mora i okoliša plastikom. Tom prilikom su adidas i Parley predstavili konceptualnu tenisicu proizvedenu od reciklirane plastike, a jedan par te tenisice sadrži čak 11 plastičnih boca. Kako bi obilježili godišnjicu suradnje ovih dana su lansirali adidas Parley UltraBOOST DNA, tenisicu inspiriranu prototipom iz 2015. godine.

U posljednjih pet godina partneri su pokrenuli i brojne eko inovacije u industriji. “Nismo usredotočeni samo na promjenu načina našeg poslovanja već smo istinski posvećeni promjeni načina poslovanja cijele naše industrije“, rekao je James Carnes iz adidasa.  Sportski brend je tako značajno eliminirao štetni poliester iz svojih proizvoda, a do kraja 2020. više od 50 % poliestera koji se koristi u adidas proizvodima bit će reciklirano. Krajnji cilj je do 2024. u potpunosti eliminirati štetni poliester. Zato su adidas i Parely razvili Primeblue, kolekciju od tkanine visokih performansi za sportsku industriju izrađenu od Parley Ocean reciklirane plastike, a od početka suradnje s Parleyjem adidas je proizveo više od 30 milijuna pari tenisica s recikliranom plastikom.

Procjenjuje se da oceane danas zagađuje čak 150 milijuna tona plastičnog otpada koji izravno ugrožava opstanak tisuća životinjskih vrsta i ravnotežu eko sustava cijelog planeta. Svjestan opasnosti koje nam prijete onečišćenjem okoliša, adidas je iskoristio svoj globalni utjecaj i direktno se uključio u spas planeta, a inicijativa Run for the Oceans jedna je od tih aktivnosti. Iako ove godine zbog pandemije koronavirusa utrka nije održana, aktivnosti za adidas i Parley ne staju. Dapače, adidas i Parley su osnovali i Institut za znanost o materijalima koji će identificirati, ocjenjivati i financirati proizvodnju materijala koji bi mogli zamijeniti plastične i druge štetne ili toksične materijale.

Adidas tenisice Parley UltraBOOST DNA se od sada mogu pronaći i u adidas Storeu u zagrebačkoj Ilici.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Nemoj pozeleniti, jer je stigao još jedan mail.

Prijavi se na ovaj newsletter i okreni novi list! 

Vezani članci

Više sa Green.hr

L’ADRIA svojim djelovanjem želi potvrditi status društveno odgovornog brenda s jasnom green filozofijom.
EBRD je ovaj program pokrenuo 2016. godine na razdoblje od 5 godina.
Istraživanje otkriva da ljudi silno žele zdraviji i održiviji život.

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2020 © Sva prava pridržana GREEN.HR
cookies

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti